L'Enveja

Páginas: 5 (1054 palabras) Publicado: 2 de enero de 2013
L`ENVEJA

Títol:

El títol d’aquest conte és “l’enveja”, s’anomena així perquè hi ha una parella que no pot tenir fills tot i estar bé físicament. Per aquest motiu relaciona les ganes de menjar magranes amb l’enveja de les embarassades.



Tema:

Aquests conte tracta d’una parella de camperols que porten deu anys casats i encara no han tingut fills.



Argument:

L’argumentd’aquesta història és de dos camperols que viuen feliços, fins que un dia es donen compte que ha passat molt ràpid el temps i que ja porten deu anys casats i no tenen cap fill. Aleshores es plantegen la idea de tenir descendència. Després de molts intents la parella veu que no ho aconsegueixen, però un bon dia mentre la noia estava recollint magranes va començar a sentir-se malament, i davant la porva córrer cap a casa seva. Més tard se’n va adonar que estava embarassada .



Escenaris on transcorre l’acció:

Els llocs on transcorre l’acció d’aquest conte són diversos:

o L’HORT: És el lloc on la noia va a recollir la fruita i on passa la major part del dia.

o LA CASA: És on viuen el marit i la muller.

o

Personatges:

Els personatges principals que apareixenal conte són:

o LA NOIA:

▪ Físicament: La seva pell és pàl·lida i té una cabellera rossa que la fa bella. Es caracteritza per portar sempre una panera de llenques d’or entreteixides on hi porta les primeres fruites de la temporada de primavera.

▪ Psicològicament: És una noia alegre, encara que quan veu que no pot tenir fills la seva tristesa va augmentant i es deixa veure enels seus ulls.

▪ El poble l’anomenava Forra perquè porta deu anys casada i no té fills.

▪ Quan es queda embarassada fa molt feliç al seu marit.




o EL NOI:

▪ És un home gentil, que estima molt a la seva dona i li agrada expressar el seu afecte encara que sigui davant la gent. Quan va veure que no podien tenir fills se li va quedar una arruga marcada moltprofundament en mig del front.

▪ Juntament amb la seva dona el poble els anomenava els Forros .

o EL POBLE:

▪ El constitueix la gent que viu prop d’ells, per tant que esdevenen els seus veïns. Són molt xerraires i els hi agrada molt espiar a la parella i parlar d’ells.

Tipus de narrador:

Es tracta d’un narrador en tercera persona, perquè narra el conte d’una manera externa ja queno pertany a la història, amb un punt de vista narratiu omniscient, perquè sap en tot moment el que senten i pensen els personatges.

Això és pot veure quan la noia està recollint les magranes i davant el dolor es narra que ella té por i com a conseqüència surt corrents.




Registres:

El registre lingüístic en que està escrit és formal literari, ja que les paraules tenen un caràcterconnotatiu i hi ha ús de recursos poètics, com metàfores i comparacions. Per exemple, quan diu “caminava serena, reposada, amb una,majestat solemnial, com una gran deessa camperola.” o “Caminava serena i reposada, com qui va per camins erms de misteris i sorpreses traïdores” es pot veure l’ús de la comparació, també es poden veure metàfores quan diu “Entre les roentors d’aquella posta, que era undeliri de colors encesos” ja només començar el conte.

No obstant això, l’autora també fa l’ús d’algunes expressions o paraules més col·loquials o vulgars com quan diu “la contemplava amb la boca entreoberta i amb una gran mirada, imbècil a força d’emoció” i també frases fetes com “En aquell punt lo poble olorà el drama”, “clavà la urpada al punt que més dolia i els anomenà Forros” o “Déu t’ho pac,fill meu! ”.


Estil:

És un estil literari, en les freqüents descripcions que l’autora fa es poden veure abundants comparacions amb la naturalesa i fets típics de poble que viuen al camp i es allò que tenen més a prop, per exemple quan diu “el fruit que es pressentia en ella, com en la branca vigorosa i feta”, “li tenyia amb reflexos purpuris, com sang d’una matança imaginària”, “els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Enveja, Drames Rurals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS