L'escola lluminista a sitges

Páginas: 6 (1295 palabras) Publicado: 31 de marzo de 2011
Enguany, Sitges celebra els 150 anys del naixement de dos dels pintors més importants que van residir a la nostra vila, Joan Roig i Soler (1852-1909), i d’Arcadi Mas i Fondevila (1852-1934). Aquesta commemoració coincideix amb una altra, la de l’Any Gaudí, amb motiu de la qual s’han organitzat una sèrie d’actes que recorden la vida i l’obra del genial arquitecte que va revolucionar l’art delmoment, portant-lo a l’extrem de la modernitat, Antoni Gaudí (1852-1926).
Joan Roig i Soler no va ser menys, i l’any 1878, com a conseqüència de tot el que havia après durant els seus viatges per França i Itàlia, va fundar una escola pictòrica, coneguda com Escola Luminista, que va atreure a grans pintors de finals del segle XIX, i que fou admirada pels artistes modernistes, com Santiago Rusiñol iRamon Casas .

Les connexions amb el Grup dels Impressionistes francesos

Durant aquesta segona meitat del segle XIX, els moviments culturals i artístics que es donaven a Europa van ser molt importants. Cal destacar la tendència dels artistes a agrupar-se en poblacions properes a les grans ciutats, amb la intenció de plasmar la llum i l’atmosfera que aquests paisatges permetien. Un exemple clarel tenim en els pintors del Grup Impressionista, els quals sentien un gran interès per pintar a “plein air”. Aquestes escapades van ser possibles i freqüents gràcies a les importants millores en les comunicacions. El tren els permetia desplaçar-se, ràpida i fàcilment, a molts punts de França. Podien arribar a les costes de Normandia o a les poblacions de la ribera del Sena i de l’Oise. També vaser decisiu en els posteriors desplaçaments de la majoria dels artistes del moment, als pobles situats a la costa Mediterrània del Sud de França.
Aquesta possibilitat de traslladar-se va donar lloc a diferents preferents paisatgístiques dins del Grup Impressionista. L’Escola de Pontoise, formada per Pissarro i Cezanne, i la d’ Argenteuil, integrada per Manet, Monet, Renoir i Caillebotte. Totesaquestes tendències coincidien en l’interès dels pintor per captar els elements del paisatge; muntanyes, arbres, aigua, cels...com la manifestació de fenòmens lumínics i cromàtics. Els artistes buscaven plasmar les connexions i les mínimes variacions que aquests elements podien presentar.
L’any 1874 serà decisiu en la història de l’art, ja que s’organitza la primera exposició impressionista. Durantaquest període es van crear obres tan modernes i a la vegada tan diverses com Impression au soleil levant (1872) de Monet, Monet treballant en la seva barca a Argenteuil (1874), de Manet, Carrer de París, dia de pluja (1877) de Caillebotte, Nu al sol (1975), El Gronxador (1875), El Ball del Moulin de la Gallette (1876) o Àpat dels remers (1880), totes elles de Renoir. Quadres que destacaven per lavoluntat dels artistes en captar la llum incidint sobre les superfícies. És durant aquest anys quan els pintors s’adonen de la necessitat de donar color a les ombres, i de rebutjar les gammes de negres, a les quals, durant molts anys, havien estat associades.
Aquest ambient de modernitat i de canvi que es respirava a París, que Roig i Soler hauria pogut conèixer i viure directament durant elseu viatge a França, va sorprendre de tal manera que quan va tornar a Catalunya l’any 1878, es va instal·lar a Sitges, poble natal dels seus pares, amb l’intenció de captar la llum i el color que aquesta vila marinera li proporcionava.
Al igual que havia passat anys abans a França, les millores en les comunicacions, va ser un dels principals motius que van permetre la consolidació d’aquestartistes que coneixem amb el nom d’Escola Luminista. L’any 1879 es va obrir la carretera de les costes que unia Barcelona amb Sitges, reduint considerablement el temps i les dificultats de viatge entre les dues localitats. Dos anys més tard, amb l’arribada del ferrocarril, els artistes encara van trobar més facilitats per desplaçar-se a Sitges i poder treballar al costat de Roig i Soler i del altres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sitges
  • L'escola secreta
  • Sitges
  • Sitges
  • L'escola
  • L'ensenyament de la religió catòlica a l'escola
  • Diari de l'estada a l'escola
  • Treball De L'Escola Contra El Món

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS