L'Univers De Poe

Páginas: 13 (3092 palabras) Publicado: 5 de abril de 2012
NOTÍCIA DE L’AUTOR
La seva vida i l’obra.
L’autor de l’obra és Edgar Allan Poe, nascut a Boston el 19 de gener de 1809. Amb només dos anys, va perdre als seus pares, que eren actors. El va adoptar la família Allan. A l’adolescència, la relació amb el seu pare no era tan bona i es va independitzar. Va interrompre els seus estudis, i totes les feines que trobava eren totalment inestables. Méstard va continuar la seva carrera literària. A causa del seu caràcter, es va guanyar molts enèmics, que van fer córrer rumors falsos. Poe va morir el 7 d’octubre de 1849. Poe, va morir, amb unes circumstàncies molt estranyes. Se’l van trobat en una taverna, sense coneixement, i se’l van endur a l’hospital on després de quatre dies va morir sense poder explicar el que l’hi havia passat.
Poe, moltesvegades, es va inspirar, per escriure algunes obres, en dones que ell va estimar, que el van estimar i que va perdre. Algunes d’aquestes dones són:
 Elizabeth Arnold, la seva mare, que va morir de la tuberculosi.
 Frances Allan, la seva mare adoptiva.
 Jane Stanard, la mare d’un dels seus amics i el seu amor platònic.
 Virginia Clemm, la cosina i la dona de Poe.
 Maria Clemm, la sevasogra i també la seva tia.
 Sarah Helen Whitman, la seva promesa, després de la mort de Virginia.

RESUM DE L’OBRA
L’ESCARABAT D’OR
Poe es va fer amic íntim, d’un senyor anomenat William Legrand. Vivia a Nova Orleans, però va marxar a l’illa de Sullivan. En aquesta illa, la vegetació es escassa. Només podem trobar la palmera de ventall espinosa. Hi ha algunes casetes de fusta, que utilitza lagent, als estius per a fugir de la contaminació de Nova Orleans. Legrand, es va construir una casa. Ell era un home intel•ligent, però l’afectava la presencia de persones. Encara que Júpiter sempre l’acompanyava. La major afició que tenia era la caça i la pesca. L’autor se’n va anar a l’illa, per a visitar al seu amic. Era un dia fred, i va arribar a la caseta però no hi havia ningú. Va entrar,es va escalfar al foc i va esperar a que tornessin.
Quan es va fer fosc, van tornar a la caseta i Júpiter va preparar el sopar. Havien caçat un escarabat, i volia que Poe li donés la seva opinió. L’escarabat era de color d’or i amb unes taques negres. William assegurava que l’escarabat era d’or, encara que Júpiter ho negava. Doncs, William en va fer un dibuix. Van discutir, per que deia que eldibuix era l’escarabat i Poe deia que semblava una calavera. Doncs, Legrand quan anava a llençar el paper, va veure alguna cosa estranya al dibuix. Aquella nit Poe no va dormir a la cabanya.
Un mes després, a Charleston, Júpiter va anar a visitar en Poe. Júpiter l’hi va explicar que William no es trobava bé, que no estava malalt, però es comportava estrany i no tenia bona cara. Júpiter,assegurava que la culpa la tenia l’escarabat, que segur que l’havia mossegat i per això es comportava així. També va anar-hi perquè William l’hi havia escrit una carta, on li demanava que l’anés a visitar aquella mateixa nit. En Poe no s’ho va pensar, i va marxar amb en Júpiter. Van arribar a l’illa amb un petit vaixell, van caminar una mica i van arribar a la cabana. Legrand conservava l’escarabat iassegurava que era d’or. En Poe, li va dir a Legrand que s’hauria d’estar al llit, perquè estava malalt i necessitava descansar. Però ell no va voler, perquè tenien que fer una expedició a les muntanyes de terra ferma, l’expedició duraria tota la nit. Doncs, en Poe li va dir que els acompanyaria si quan tornessin acceptaria descansar. En aquell mateix moment van marxar Legrand, en Júpiter, en Poe iel gos. Després de dues hores, van arribar a una zona molt boscosa, que van poder travessar gràcies al falç. Van trobar un dels arbres més impotents d’Amèrica i William li va demanar a Júpiter que puges a l’arbre amb l’escarabat. Júpiter va començar a pujar, quan era a la setena branca, Legrand li va demanar que anés per la branca. En Júpiter avançava per la branca, tal i com Legrand l’indicava....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'univers
  • L'univers
  • L'Univers
  • L'univers
  • L'Univers
  • poea
  • Poe
  • POE

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS