L'univers

Páginas: 2 (303 palabras) Publicado: 5 de junio de 2011
ORIGEN DE L’UNIVERS

Un instant després, la temperatura era de 100 quintilions (1032) de graus. Tot consistia en un plasma format per fotons, partícules i antipartícules que s’anihilavenentre si.
Dos segons després de l’esclat, la temperatura havia baixat a 10 mil milions (1010) de graus. Només hi havia radiació, hidrogen, neutrons i electrons.
Al cap d’un minut i mig,la temperatura era de mil milions (109) de graus. Aleshores, es van formar els primers nuclis atòmics d’hidrogen pesant. Col·lisionant entre si o amb protons, es van crear els àtoms d’heli(He) i, en menor proporció, els de beril·li (Be), liti (Li) i bor (B). Fins aquí, els primers quinze minuts de l’Univers.
Durant els següents 300 mil anys, la temperatura va baixar fins a 4mil graus, i l’expansió es va alentir. Els nuclis atòmics captaven electrons i formaven àtoms complets.
Dos milions d’anys després, fluctuacions en la densitat en la matèria van provocarla formació de condensacions. Grans masses d’hidrogen i d’heli van constituir-se en galàxies.
Altres condensacions de partícules, dins de les galàxies, van donar lloc al naixementd’estrelles. Les elevades temperatures internes causaven radiacions lluminoses. Aleshores, l’Univers es va fer visible.
Tot això va succeir en un temps relativament curt.

L’UNIVERS EN EXPANSIÓL’observació ha demostrat que l’Univers es troba en expansió.
L’expansió dilata l’Univers, una mica com ara un globus que s’infla.
Cada punt del globus s’allunya més depresa dels que sónlluny que dels que són aprop.

TEORIA DEL BIG BANG

Al començament, no existia l’espai, ni el temps, ni el buit. Però, fa catorze mil milions d’anys, es va produir una singularitat.
Lasingularitat, de densitat infinita, va començar a expandir-se. L’esdeveniment es coneix com Big Bang, el gran esclat. Aleshores va començar l’existència de l’espai, el temps i el moviment.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'univers
  • L'Univers
  • L'univers
  • L'Univers
  • L'aigua a l'univers
  • L'Univers. Galàxies
  • TEORIES DE L'UNIVERS
  • L'Univers

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS