L’evolució del catalanisme des de Valentí Almirall fins a la Lliga Regionalista

Páginas: 8 (1884 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013

L’evolució del catalanisme des de Valentí Almirall fins a la Lliga Regionalista (1881-1901)

Introducció:
El precedent o l’inici del catalanisme cultural va ser la Renaixença, un moviment cultural iniciat a Catalunya a 1830 que reivindicava l’ús públic i cultural del català. Va començar amb el llibre de La Pàtria de Carles Aribau i les propostes literàries de Joaquim Rubió i Ors, a mésde la celebració dels primers Jocs Florals. A més de la llengua i la literatura també es van cercar uns signes d’identitat propis, buscant els orígens i les particularitats de la nació catalana.

Desenvolupament:
Tot i això, sobre aquesta base cultural que es va consolidar durant la Renaixença, van sorgir certes persones que van recolzar-la políticament. Per tant, hi va haver un traspàs a lapolítica.


a) El projecte catalanista de Valentí Almirall



Les premisses ideològiques: Lo catalanisme

El model d’organització a Espanya era totalment centralista, tant política i econòmicament, com militar, administrativa i jurídicament. Per tant, alguns dels sectors del progressisme català discrepaven i reclamaven més atribucions per ajuntaments i les diputacions, volien un estatanticentralista, federal i popular. Per tant, així sorgí el federalisme i el seu principal teòric Francesc Pi i Maragall i Valentí Almirall, que defensaven que Espanya era una nació que havia de garantir la plena participació dels ciutadans, l’exercici de les llibertats, la protecció dels drets i la igualtat jurídica.
A 1886 Valentí Almirall publica Lo catalanisme, on establia les bases ideològiquesd’un catalanisme progressista, on explica la seva concepció del particularisme català, que havia de ser el motor del desenvolupament de Catalunya i de la regeneració d’Espanya, per tant, calia fundar una organització política interclassista que pogués intervenir en les eleccions.

Les actuacions: els congressos catalanistes i el Centre Català

Valentí Almirall va ser una figura molt importanten el context del catalanisme polític, considerat un dels primers impulsors. Va trencar amb Pi i Maragall per impulsar una actuació política específicament catalana, i va promoure el Primer Congrés Catalanista, que pretenia arreplegar diverses tendències i en el qual Almirall va explicar la necessitat del traspàs del catalanisme cultural i literari a la política. Allà es va formar un nou partit,el Centre Català, que va convocar el Segon Congrés Catalanista, en el qual es va intentar convèncer als polítics catalans perquè deixessin els partits dinàstics de Catalunya i s’impliquessin en organitzacions estrictament catalanes.


L’elaboració del Memorial de Greuges

El Centre Català va convocar a 1885 un míting a la Llotja de Barcelona, en el qual van participar organitzacionseconòmiques de la burgesia i destacades institucions culturals. Per aconseguir ser més reconeguts públicament van elaborar el Memorial de Greuges i el van presentar a Alfons XII. Aquest primer manifest polític unitari del catalanisme denunciava el centralisme, demanava el dret a impulsar la vida regional i defensava el proteccionisme i el dret civil català davant l’amenaça d’un nou codi civil únic per a totaEspanya.


El fracàs del seu projecte

Per una banda, la proposta d’Almirall era inviable i va perdre suport ja què era massa republicana per a la burgesia catalana, que se situava als partits monàrquics majoritàriament i eren més conservadors, i a la vegada les masses populars es decantaven per un federalisme republicà més radical.
A més, l’oposició d’Almirall a l’Exposició Universal deBarcelona va fer que la burgesia es distanciés més. Poc després, el Centre Català va desaparèixer, i la influencia d’Almirall al moviment catalanista es va anar apagant.





b) Els inicis del catalanisme conservador:




La Lliga de Catalunya i el Missatge de la Reina Regent

Les discrepàncies dins el Centre Català van fer que es formés la Lliga de Catalunya (amb homes com Narcís...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L’Evolució Del CataLanisme Des De Valentí Almirall Fins a La Lliga Regionalista.(1881 – 1901) Por A.P.
  • Valentí Almirall
  • Comentario de texto Valenti Almirall
  • Filosofia Des De Humanistes Fins Locke
  • L'Evolució
  • Tendències mes rellevants de la poesia des de la postguerra fins als 70.
  • Renovació teatral del periode que va des de la postguerra fins els anys 70
  • El catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS