L’objecte I Les Parts Del Recurs Contenciós Administratiu

Páginas: 8 (1867 palabras) Publicado: 13 de junio de 2012
L’OBJECTE I LES PARTS DEL RECURS CONTENCIÓS ADMINISTRATIU.
OBJECTE.
L’objecte del procés contenciós administratiu són les pretensions que les parts formulen davant un determinat òrgan jurisdiccional sol·licitant-li una resolució favorable a la seva pretensió.
De conformitat amb la interpretació de l’article 117.3 realitzada per part del Tribunal Constitucional, i atès el contingut proclamant al’article 24 de la C.E, la acció contenciosa administrativa no només es justificarà en la declaració de dret, sinó que ha de realitzar pronunciaments de condemna a la Administració demandada, amb la finalitat de restituir al recurrent en la situació en la qual es trobava abans de la actuació recorreguda, incloent la execució forçosa del compliment de les Sentències.
L’activitat administrativaimpugnable: l’actuació de l’Administració que pot ésser recorreguda per part dels ciutadans.
Aquesta està prevista en els articles 25 i següents de la LJ ¡. Aquí trobem:
- Disposicions de caràcter general dictades per l’Administració, 25.1. Igualment poden ésser objecte de recurs els Decrets Legislatius, quan han excedit els límits de la delegació.
La impugnació dels Reglaments, inclosos elsDecrets Legislatius, article 26, es pot dur a terme per mitjà d’un Recurs directe contra l’acord d’aprovació del propi Reglament, o bé es pot formular un recurs indirecte contra un acte d’aplicació de l’esmentat Reglament, sigui quina sigui la data en la qual es va aprovar el Reglament, atès que aquesta acció no prescriu mai.
- Actes Administratius, expressos o presumptes, article 25.1. És elsupòsit ordinari. Els únics actes administratius exclosos són els anomenats consentits. (article 28). “actes que siguin reproducció d’altres anteriors definitius o ferms i els confirmatoris d’actes consentits per no haver estat recorreguts en temps i forma”. No obstant, hi ha excepcions d’actes consentits.( article 62 LPC, supòsit que l’acte sigui nul de ple dret). Perquè es doni el supòsit de l’acteconsentit, la jurisprudència ha exigit la existència d’una total identitat entre subjectes, pretensions i de fonament. ( Entre d’altres veure, SSTS, de 26 de gener de 1998, 23 de juliol de 1991, 3 d’octubre de 1998, etc.)
- Inactivitat material de la Administració ( article 25.2 de la LJ i nou article 9.4 de la LOPJ)
Atendre als dos supòsits contemplats en l’article 29 de la LJ.
El primer: quanl’administració, en base a un acte, contracte o conveni administratiu estigui obligada a realitzar una prestació concreta a favor d’una o varies persones determinades, .... En aquests supòsits els que tenen dret a reclamar han de començar per exigir a la Administració el compliment de la corresponent obligació. Si transcorreguts tres mesos no ha s’ha procedit a complir-la o no s’ha arribat a unacord amb els interessats, aquests podran interposar el corresponent recurs.
El segon: Quan l’Administració no executi els seus actes ferms els afectats podran sol·licitar la execució si aquesta no es produeix en el termini d’un mes des de la petició.
En ambdós casos, es tracta d’una acció típica de condemna, atès que la resolució condemnarà a la Administració a realitzar la prestació no complidao a executar la decisió incomplerta. Destacar que la LJ, preveu en aquests casos MESURES CAUTELARS, ARTICLE 136, (LLEGIR) admetent que la mesura sigui sol·licitada abans de la interposició del recurs, amb caràcter “ provissionalissim” .
- Via de Fet: Article 30 de la LJ i nou article 9.4 de la LOPJ. La activitat de la Administració, de qualsevol tipus, que no hagi respectat la regla de l’article9.3 de la LPC, segons la qual “ les Administracions Públiques no iniciaran cap actuació material d’execució de resolucions que limitin drets dels particulars sense que prèviament hagi sigut adoptada la resolució que li serveixi de fonament jurídic”
Classes de Pretensions: article 31 i ss de la LJ
Destacar que l’article 32 preveu les pretensions pròpies de les accions contra la inactivitat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Esquema del recurs contenciós administratiu
  • Recurso contencioso
  • Recurso Contencioso Administrativo
  • Anuncio Recurso Contencioso
  • Recurso contencioso-administrativo
  • Recurso De Revocacion Tribunal Contencioso
  • Procedimiento breve y recurso contencioso
  • Recurso Contencioso Tributario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS