L'Alcudia

Páginas: 3 (721 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2013
L'Alcúdia és una municipi valencià de la Ribera del Xúquer: el seu terme limita per l'oest amb Tous, pel nord-oest amb Benimodo, pel nord amb Carlet i per l'est amb Guadassuar, enmig del qual estàenclavat el nucli pedani de Montortal que limita pel sud amb Massalavés.
El nom de l'Alcúdia ve de l'àrab i significa «l'alteró», per la qual cosa el topònim actual valencià és un pleonasme del qual elprefix al- correspon a l'article determinat en aquell idioma.
Situada al marge esquerre del riu Xúquer, l'Alcúdia s'estén per l'oest fins a les estribacions de la serra de Tous. La Sèquia Real delXúquer dividix el terme en dos: el sector nord, més extens, està travessat pel riu Magre; el sector sud correspon al poble de Montortal, prop del qual passa el barranc del mateix nom. El territori éspla, al·luvial i sense altures importants; el clima és mediterrani.
Alqueria d'origen musulmà, l'any 1238 va ser donada per Jaume I a Pere de Montagut, qui atorgà carta pobla el 17 de gener de 1252 acinquanta-quatre repobladors cristians, cada u dels quals va rebre una casa, setanta-dos fanecades de regadiu i dos de secà a cens de vint sous i una gallina pel Nadal; el senyor es reservavaquatre-centes sixanta-nou fanecades i el castell, el monopoli sobre forns i molins i els drets de lluisme, justícia, etc. El 1344 Pere de Montagut i Vilanova li va confirmar els Furs de València.
El 1382 esva separar de la jurisdicció d'Alzira. El 1393 va signar un acord amb el senyor pel que resta lliure de la majoria de les peites personals a canvi del pagament de 33 lliures anuals. L'any 1404, Martí Ili atorgà privilegis per a utilitzar la Sèquia Real del Xúquer. El 1428 obtingué d'Alfons V el privilegi de celebrar mercat setmanal i el 1433 se li atorga el títol de vila. Durant la Germaniademostrà la seua militància agermanada, deguda al gran nombre de menestrals dedicats a la seda que s'enfrontaren al senyor, Joan de Montagut, i es negaren a pagar els drets feudals: este, amb la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS