L'Alumna Nouvingut I El Català. Una Perspectiva Transversal

Páginas: 144 (35951 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2012
L’alumnat nouvingut i el català: Una perspectiva transversal.
L’adquisició de la llengua en l’alumnat de Primària i Secundària.

Autores: Natàlia Gomà i Argilaga (directora) Isabel Sánchez i Guerrero

Estudi realitzat per la Plataforma per la Llengua amb el suport de:

L’alumnat nouvingut i el català: Una perspectiva transversal.

Totes les ciutats han estat fundades i poblades per gentvinguda d’un altre lloc, igual que les villes, ja que la terra s’ha omplert gràcies a successives migracions. L’immigrat és l’últim que ha arribat. 1 L’autòcton és el que va arribar abans, ell o els seus avantpassats . Amin Maalouf en El viaje de Baldassare.

Com a dona no tinc pàtria, com a dona no vull pàtria com a dona la meva pàtria és el món. Virgina Woolf.

1

Formariz, A., Casanovas,M. I Balaguer, C. Educació de Persones adultes per a la convivència i la coorperació en una societat multicultural. Finestra Oberta. Núm. 28. Fundació Jaume Bofill.

2

L’alumnat nouvingut i el català: Una perspectiva transversal.

Presentació. 1. Introducció 2. El fenomen migratori a Catalunya. 2.1. Les dades estadístiques i la diversitat territorial. 3. La legislació. 3.1. Les polítiquesd’immigració a Catalunya. 3.1.1. L'àmbit local. 3.2.2. Les propostes de millora. 3.2 Les polítiques educatives en relació amb l’alumnat nouvingut: 3.2.1. El Pec i el Sedec. 3.2.2. El Pla Interdepartamental d'Immigració (Anselm Tormeda) i el Pla d’alumnat de nacionalitat estrangera (Paane). 3.3. El Pla per a la Llengua i la Cohesió Social. 3.4.1. Descripció i objectius 3.4.2. El pla d’acollida decentre. 3.4.4. El projecte lingüístic de centre. 3.4.3. Els plans educatius d’entorn. 4. Les societats bilingües: la immersió lingüística i la submersió lingüística. 4.1. Catalunya és una societat bilingüe? 4.2. La immersió i la submersió lingüística. 4.3. L’adquisició de la llengua. 5. Els factors que afavoreixen l’adquisició de la llengua. 5.1. Els factors clau 5.1.1. La metodologia del’ensenyament de la llengua. L’enfocament comunicatiu. 5.1.2. La mobilitat interestatal. 5.1.3. El treball amb la comunitat d’origen. 5.1.4. El tractament de la interculturalitat 5.1.5. El gueto escolar i gueto urbanístic 5.1.6. El treball amb les famílies. 6. L'alumnat nouvingut respecte la integració lingüística. 6.1. Les característiques generals de l’alumnat nouvingut. 6.2. L'escolarització de l’alumnatd’incorporació tardana. 7. L’acollida lingüística realitzada a primària i secundària. 7.1. L’acollida lingüística realitzada fins el curs 2003-2004. 7.1.1. L' organització a primària. 7.1.2. L' organització a secundària. 7.1.3. Els Tallers de Llengua. 7.1.4. Els Tallers d’Adaptació Escolar i Aprenentatges Instrumentals Bàsics (TAE).

3

L’alumnat nouvingut i el català: Una perspectivatransversal.

7.2. L'acollida lingüística a partir del curs 2004-2005. 7.2.1. Les Aules d'Acollida. 7.3. Les opinions dels professionals sobre l'acollida lingüística. 8. Les entitats i la societat civil. 9. Conclusions. 10. Bibliografia.

4

L’alumnat nouvingut i el català: Una perspectiva transversal.

AGRAÏMENTS Les persones, institucions i associacions que ens han ajudat i donat suport en larealització d'aquest treball d'investigació són moltes, tantes que enumerar-les totes, ens obligaria a fer una llista massa llarga. La realitat, però, és que aquest treball és fruit de la tasca realitzada amb molta gent durant molt de temps. Volem manifestar el nostre agraïment i oferir el resultat de la feina realitzada a totes les persones, institucions i associacions i molt particularment a: LaPlataforma per la Llengua i la Fundació Lluís Carulla per creure en un equip d'investigació jove. Al professorat responsable de les Aules d'Acollida i dels TAE de diferents centres de Primària i Secundària per la seva orientació, suggeriments, valoracions, compromís i treball diari. Als pares i mares d'alumnat nouvingut per les seves ganes de contribuir al progrés i la integració de la futura...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la llibertat i el catala
  • catalan i ecucacion
  • Blog I Català
  • Franco I El Català
  • Ceuta i Melilla (català)
  • Alvin I Las Ardillas Teatre Català
  • El Modernisme català i el Cafè de la Marina
  • Pac1 Psicologia Del Desenvolpament I (Català)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS