L'atles furtiu

Páginas: 19 (4675 palabras) Publicado: 31 de enero de 2011
JAFUDÀ – XICOTETA INTRODUCCIÓ

1. Protagonista: Jafudà Cresques ( Jaume Ribes quan es convertix en nou cristià o convers). (1360-?). Fill de Settadar i de Cresques d’Abraham. Germà d’Isac i de l’Astruga, i germanastre del Samuel (encara que aquest al final es va saber que era germanastre de Cresques d’Abraham). Net de l’avi Vidal Cresques.
2. Rabí Salomó i la Hanini.
3. El rei Pere el delPunyalet.
• El 25 de juliol de 1338 es va casar a Alagón (Saragossa) amb Maria de Navarra,
• El 19 de setembre de 1347 es va casar a Barcelona amb Elionor de Portugal, filla d'Alfons IV de Portugal, que morí l'any següent degut a la pesta negra.
• El 27 d'agost de 1349 es casà a la catedral de València amb la seva cosina segona Elionor de Sicília, filla de Pere II de Sicília, amb la qual tingué: l'infant Joan el Caçador (1350-1395), Rei d'Aragó i Comte de Barcelona
 l'infant Martí l'Humà (1356-1410), Rei d'Aragó i Comte de Barcelona
 l'infant Alfons d'Aragó (1362-1364)
 la infanta Elionor d'Aragó (1358-1382), que es casà el 1375 amb Joan I de Castella
• L'11 d'octubre de 1377 es casà de nou a Barcelona amb la que seria la seva quarta dona, Sibil•la de Fortià, i amb la qualtingué tres fills:
 l'infant Alfons d'Aragó (1376-1377), comte de Morella, legitimat el 1377
 l'infant Pere d'Aragó (1379)
 la infanta Isabel d'Aragó (1380-1424), casada el 1407 amb Jaume II d'Urgell
A la seva mort, el 1387, fou succeït per Joan el Caçador, el més gran dels seus fills mascles.
4. Anselm Turmeda, frare que troben a la posada i que està fent els vots. Opta per el respecteentre les tres religions.
5. Angelí Dulcert, jueu barbut i vell, vingut de Gènova i considerat el pare dels cartògrafs; Lleó Mosconi, cirurgià d’origen grec que tenia la biblioteca més gran de l’illa.
6. L’antic rei de Mallorca era en Jaume.

CRESQUES

Cresques d’Abraham era un home de rigor, un punt temorós de Déu, devot de la familia i de la professió. Amb una mà alhora ferma i tendra, iun semblant tan sever com pacient, va ensenyar-me l’ofici de fer mapes. Potser no era un pensador, però coneixia les febleses dels mortals i els perills de la intemprerància.

Jo devia tenir deu anys quan el meu pare em va portar per primera vegada, a visitar els seus clients.

El primer correu que arriba de Barcelona es on el rei Pere els encarrega el mapamundi. El més gros, formós i poblatque mai haurà dibuixat cap home. Demanava cent cinquanta florins per a fer el mapamundi en tres anys. Hauria d’incloure un tractat d’astres, i diversos folis amb tot el que sabíem del món conegut, hauríem de trobar novetats i històries que fessin el treball digne d’un rei. L’obra hauria de contenir centenars de figures, llegendes i noms. Caldria marcar moltes línies de rumb, acolorir-ho tot plegatamb riquesa, i enquadernar els fulls amb cuiro esgrafiat i fermalls guarnits.

Com era costum quan es preparava un gran sopar, vam dinar poc i ràpid: cols amb oli i pa.

Un bon dia, mon pare va aparèixier amb un nen pigat i brut, de nom Samuel, que li ha recomanat un amic. El xic devia comptar alguns anys més que jo. Era fill del malaurat mestre Corcós, un canvista que viatjava cap a Perpinyàquan va ser mort per uns corsaris genovesos. Sa mare havia mort al part, per això ell estava sol al món.

Triangular és una traça que hem d’aprendre els bruixolers. Grasies als triangles s’hi coneixia la distancia i l’angle entre Mallorca i Gènova, i també entre Mallorca i Barcelona i de Barcelona a Gènova.

Cresques em va confesar la fosca història de l’avi Vidal, un home de renom que haviaestat expulsat del consell de jueus, o aljama, de Ciutat. Ell era secretari de l’aljama, era amic del aleshores rei de Mallorca, en Jaume. Li va salvar la vida al rei en Jaume.
A causa de la brúixola que li deixa al rei són bruixolers i mestres de cartes.

Cresques va néixer l’any que ara es coneix com el Mal Any primer.

El pare va intentar explicar-me les diferències entre els averroiste o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Atles Furtiu
  • Atles Furtiu
  • atles furtiu
  • Atles Furtiu
  • Atles Furtiu

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS