L'escanyapobres!

Páginas: 22 (5489 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2013
1-. RESUM DE L'ESCANYAPOBRES
L'Oleguer és una persona molt avara que té diners estalviats d'una herència que un home amb qui va compartir una història en el passat, que no queda molt clara. Amb els diners que aquest rebrà desprès de la mort d'aquest personatge, obrirà una botiga, que a més a més li servirà de casa, en un poblet anomenat Pratbell. Els habitants d'aquesta població no l'apreciengaire, perquè a part d'ésser una persona egoista i callada, no poden entendre d'on ha tret, l'Escanyapobres, els diners per obrir aquest magatzem si sempre va vestit amb la mateixa roba i per què gairebé no dina i sopa caldo, essent els seu únic amic el notari Xirinac i la seva dona (Tuies). Després de mantenir una conversa amb el seu amic sobre les avantatges i els inconvenients que té el pas delferrocarril per la localitat, i els peròs i els contres que té el matrimoni, posant-li com el seu matrimoni i com a exemple el prototip d'una dona com la seva. En sortir de casa del seu amic la gent li cridà, i per tant, decideix marxar-se a la Coma on té una masia la qual també ha heretat de la mateixa persona. Allí, es planteja si estimar val la pena o no, compartint bons moments amb la gent quehi viu, fins que un dia comença a pensar que li estan robant diners, llavors es torna desconfiat fins al punt que tanca la porta amb clau, i per aconseguir més diners vendrà un cavall molt apreciat al mas per un de més barat i així obtenir més diners, però amb aquesta reacció aconsegueix que la gent del mas s'enfadi més amb ell i hagi de marxar-se ràpidament.
Així doncs, tornarà de nou aPratbell on llogarà el castell que el notari ha heretat, però el seu amic morirà desprès de les contínues discussions que tindrà amb la seva esposa sobre aquest tema. Quan l'Oleguer rep la notícia de la mort del Sr. Xirinac, li demana a la seva vídua que es casi amb ell, a l'hora arregla la situació amb la gent de la Coma.
Al cap de deu mesos es casen i tots dos coincideixen en la seva obsessióconvertida en passió, els diners, contant-los cada nit per saber qui dels dos tenia més, i amagant-los en un amagatall. Una nit l'Escanyapobres li diu que si cap dia el segrestessin no pagués cap rescat per molta por que tingués, i a l'hora, aquest se n'adona que la seva dona li amaga els diners com al notari.
Durant aquest temps construeixen una mina al poble que dóna treball a molta gent de la comarcaque estava a punt de marxar a viure a Barcelona, però el major capitalista de l'empresa decideix marxar-se sense avisar i l'han de tancar.
En un dels viatges setmanals que fa l'Oleguer a la Coma, qui procura arribar al castell abans de fer-se fosc, va ser segrestat. La Tuies en adonar-se el tardis del seu marit decideix complir al peu de la lletra l'ordre de no pagar el rescat.
El cos del'Oleguer es troba a l'antiga mina per uns nous inversors que estan inspeccionant tota la comarca, ja que construiran indústries tèxtils.





3.4-. El Escanyapobres
La obra fue escrita en quince días a principios de 1884, y premiada en los Juegos Florales del mismo año, el autor sentía "la fiebre de escribir" y por la obsesión por escribir una obra que le proporcionara un reconocimiento o "gloria merecida ". Después de haber tenido una gran trayectoria escribiendo durante veinte y cinco años, pasó a ser una obra más de Narcís Oller, hasta el interés que ha provocado en los últimos años, que ha hecho de ella una de las más importantes obras literarias de Oller no sólo por la imaginación y realismo, sino porque es la más completa desde un punto de vista artístico, con estilística yadaptación a la novela corta. Es una de las pocas novelas · las de la narrativa catalana decimonónica susceptible de una pluralidad de lecturas. Junto con la locura, son las dos obras más modernas, y que menos les ha afectado el paso de los tiempos.
El Esgaña trata el tema más empleado en la literatura universal, la avaricia, pero hecho desde un punto de vista que la trata como pasión. Es uno de los...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Escanyapobres
  • L'escanyapobres
  • l'escanyapobres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS