l'espill

Páginas: 5 (1079 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2013
El text de Jaume Roig, l’espill, és un fragment ja que és una part de l’obra agafada per ser estudiada, en aquest cas és el prefaci. Aquest fragment pertany al pròleg de L’espill, que a la vegada és un text independent, que alhora t’explica allò que passarà en la novel·la.
Pertany a la literatura burgesa, ja que Jaume Roig era el màxim representant de la burgesia. Escrivia des de les sevespròpies vivències, per tant, està escrita des d’una visió realista del món segons la perspectiva burgesa. L’època en la qual està escrita és del segle XV. Un dels hobbies d’aquesta època era muntar a cavall, no hi havia llum corrent i encara anaven els candelabres amb l’espelma.
El gènere d’aquest fragment és la novel·la. L’Espill està escrit amb la intenció de divertir i de fer una sàtira contra lesdones. Critica a les dones sobre una base sòlida en 1ª persona.
La religió apareix constantment com a font principal del moment. Hi han elements que reflecteixen la manera de viure de l’època com quan el protagonista diu que ja ha envellit i és mort per la vida civil.
La finalitat del text es que l’autor vol preparar tot allò que vindrà més endavant. Focalitza la història al seu nebot Baltasar,que explica d’on prové el cognom per constatar que pertany a una classe social alta, la burgesia.
A partir de l’argument del text podem deduir el tema, que en aquest cas, el tema principal és la misogínia, l’odi dels homes cap a les dones. També envia un missatge adreçat al sexe masculí, especialment al jovent. Explica la seva pròpia experiència, en aquest cas negativa. Alhora té diversos subtemescom l’educació, perquè com diu a la línia 17, vol advertir o assabentar a tots els homes poc espavilats i vegin cap a on encaminen la seva vida; la intolerància i la crítica cap a les dones.

El text consta de quatre parts ben diferenciades.
La primera part va de la línia 1 a la 5. Aquest paràgraf tracta què Jaume Roig diu que allò que escrigui tractarà de la seva pròpia experiència.Anticipació a allò què explicarà, del tema de l’obra i del to amb què tractarà.
La segona part va de la línia 6 a la 17. En aquest paràgraf Jaume Roig diu que s’ha fet vell, i que està apartat de la societat, i dedica aquest temps a escriure per aconsellar la joventut perquè no cometin els mateixos erros.
La tercera part va des de la línia 18 a la 39. Jaume Roig li adreça L’espill al seu nebot, BaltasarBou, perquè alliçoni als joves inexperts. Diu que el dedica al seu nebot, i a la resta de joves sense experiència en les arts amatòries. Presenta les qualitats del nom del nebot. També li explica al seu nebot la manera d’evitar el dolor. Apareix Salomó que és l’autoritat.
La quarta part va des de la línia 40 a la 48. Jaume fa una conclusió sobre la maldat exagerada de les dones, posant comexemple a Adam i Eva. Compara les dones amb el dimoni i esmenta Eva com la culpable de què totes les dones són dolentes. Parla dels orígens de la humanitat. És la conclusió del text què per verificar tot allò que ha anat dient al llarg del text, busca una font fiable, la Bíblia.
En la primera línia apareix la paraula ensenyaments que ens diu que serà una obra didàctica, que intentarà aconsellar alsjoves sobre els perills de l’amor.
També apareix tractaran, que indica que serà en un futur. En la segona línia amb la frase “he rebut una clara demostració per part de Déu”, apareix per primera vegada la divinitat. Posa a Déu per mig per dir que la seva experiència és fidedigna. En la sisena línia apareix el pronom Jo, que indica que s’expressa en primera persona, per tant el narrador de lahistòria és protagonista. En les línies següents, de la 8 a la 10, ens diu que el està apartat del món perquè no és un home atractiu, s’està envellint, ja que no és útil per la vida laboral, per la vida civil. De la línia 11 a la 13, ens vol transmetre que per molt que estigui envellit, vol evitar totes les coses dolentes que li han passat a ell. A la línia 14, apareix la paraula caça, que vol dir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Espill de Jaume Roig, comentari de text.
  • l'espill del futur

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS