L'expansió de Roma

Páginas: 6 (1371 palabras) Publicado: 28 de mayo de 2013
L’EXPANSIÓ DE ROMA
http://www.youtube.com/watch?v=PSy_MTXzGe8
Origens de Roma:
A la regió del Laci, en uns turons propers, els llatins van construir set poblats.
Com que el Laci era una zona de pas obligat entre el nord i el sud d’Itàlia, els llatins van assolir un gran creixement econòmic.
Aquest territori va ser conquerit pels astrucs, els quals van convertir aquets poblats en una ciutat:Roma. Aquesta ciutat va ser el centre d’un actiu comerç entre romans, gracs, cartaginesos i altres pobles de l’interior d’Itàlia.

Guerra contra els samnites:
Després de aconseguir dominar la regió del Laci, Roma va estar enfrontada durant 50 anys a tres noves guerres amb pobles Itàlics; les guerres samnites. Els Samnites eres pobles rudes i guerrers que vivien en les muntanyes del Sud deRoma. Els habitants dels valls del costat d’aquets pobles van demanar ajuda a Roma, ja que es sentien amenaçats per ells. Roma a demés de ajudar-los, van aprofitar per expandir el seu domini de territori. Durant la segona guerra samnita es va produir les Horques Caudines, humiliant a Roma. L’exèrcit va quedar atrapat i desarmat, junt la ciutat de Caudium, on havien d’evitar les llances dels Samnites.Tot i això, els samnites van ser derrotats i es van rendir definitivament l’any 290 aC, fent que Roma expandís un altre cop el seu territorio.

LA REPÚBLICA: LES GUERRES PÚNIQUES
Van ser una sèries de guerres, les principals potències del Mediterrani de l’època de Roma i Càrtago. L’any 272 a. la colònia grega de Tarento, al Sud d’Itàlia, va convertir-se en romana, fent que sigues un delsestats més poderosos de la península. Però en el seu camí tenien la possibilitat de topar-se amb l’altre potencia del Mediterrani, Cartago. La ciutat de Cartago havia sigut fundada per mariners fenicis, els quals van construir el port per les rutes comercials. A demés de la posició per el comerç, disposaven de terres fèrtils. Quan van expandir-se cap a Sicilia, van topar amb els Romans que estavenexpandint el seu territori. Moltes poblacions de Sicilia eren poblades per els Cartaginesos, però Mesina va demanar auxili a els romans per que fessin fora a l’altre bàndol. Per aquest motiu, van començar les guerres púniques. Durant la república els romans van aconseguir dominar tota la península itàlica. La primera guerra púnica entre romans i cartaginesos es va orginar pel control de Sicília,important per la seva posició estratègica. Roma va vèncer aquesta guerra i es va apoderar de sicília. Poc després els romans van aprofitar la debilitat dels cartaginesos per envair Corsega i la Sardenya.
Annibal va planejar la conquesta de Roma des de la Península Ibèrica, travessant els Pirineus i els Alps amb un èxit poderós. De camí atacà la ciutat de Sagunt, aliada de Roma.
Roma va declarar laguerra a Cártago i va enviar un exèrcit a Empúries. Es va iniciar així una guerra a la península Ibèrica entre romans i cartaginesos. El 209 aC els romans van prendre Cartago Nova, la capital dels cartaginesos.
L’exèrcit romà passà al nord d’Àfrica. Anníbal es va veure obligat a abandonar Itàlia, on havia aconseguit algunes victòries, per defensar Cartago. Roma derrotà Cartago i d’aquesta manerava aconseguir el control de tot el Mediterrani occidental.

Primera guerra púnica (264 – 241 a.C.) Primer conflicte entre la República Romana i la República Cartaginesa. Van lluitar durant 23 anys per la permanència a la zona i la conquista a Sicilia. Roma no disposava de gaire experiència naval, així que al principi els cartaginesos els guanyaven fàcilment. Els Romans van pensar en les sevesqualitats i van aconseguir entrar en les naus dels rivals i anar-los guanyant cara a cara. Gràcies a això els romans van convertir-se en els amos de Sicilia.
Segona guerra púnica. Va ser la més important. Després de la derrota dels cartaginesos, aquets van estar obligats a pagar impostos a Roma. Però els exèrcits de Càrtago seguien lluitant amb les ordres de Aníbal. Pel Sur de l’Ebre, es trobava...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les Supernoves I L'Expansió De L'Univers
  • Roma
  • Roma
  • Roma
  • roma
  • roma
  • Roma
  • roma

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS