L'Habitatge Romà

Páginas: 4 (916 palabras) Publicado: 15 de enero de 2013
LA VIVENDA: DOMUS, INSULAE ET VILLAE


La domus romana

La casa pròpiament romana és la que rep el nom de domus italica o casa d’atri. Era una casa d’un o dos pisos, tancada cap al carrer o ambuns pocs finestrons a la paret. Les estances més importants es trobaven col·locades una rere l’altre seguint un eix longitudinal:

✓ Vestibulum o entrada.

✓ Atrium o atri. Era un recintequadrat o rectangular amb una obertura al sostre, el compluvium, consistent en la convergència dels sostres inclinats dels quatre costats i que servia per a donar aire i llum a la casa, així com per arecollir l’aigua de pluja que queia dintre d’un petit estany, l’impluvium, situat en el centre de l'atri. El compluvium podia estar aguantat o no per columnes. Per un forat l’aigua queia a una cisterna quehavia sota la casa. L’atrium era també la zona de repartiment i distribució cap a les diferents habitacions. A més, es trobava l’altar (lararium) per al culte de divinitats domèstiques.

✓Tablinum. Situat al fons de l’atri, era l’habitació principal de la casa. En ella es rebien les visites i s’hi trobava el despatx i la biblioteca de l’amo de la casa.

✓ Hortus. Espai del final i obertque era el petit jardí de la casa.

✓ Tabernae. En molts casos, a la part anterior de la casa, la qual donava al carrer, es trobaven una o vàries tabernae, és a dir, botigues, que podien tenir o noconnexió amb la resta de la casa. El mateix amo de la casa es feia càrrec de les botigues, o bé les llogava com a locals comercials.

✓ Peristylum o peristil. A partir del segle I aC, el contacteentre grecs i romans provocarà que aquests introdueixin canvis a les seves cases. El més important és que a les domus se’ls afegeix un element nou procedent de la casa grega, el peristil, quesubstituirà l’antic hortus. Consistia en un jardí envoltat d’un pòrtic aguantat per columnes. Les parets del peristil es decoraven profusament amb pintures o mosaics i el jardí era com un petit escenari ple...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Habitatge
  • L'Habitatge
  • l'habitatge
  • Roma
  • Roma
  • Roma
  • roma
  • roma

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS