l'humanisme religios

Páginas: 12 (2757 palabras) Publicado: 18 de marzo de 2013
Curs: 1r BATX Grup:_____
1. L’ésser humà es lliure i responsable. Defineix ser lliure i responsable explica que significa i què comporta com a persona.(Pensa en el que afirma Sigmund Freud en el seus pensaments)
La llibertat és la capacitat d'escollir. És la idea que s’allunya de l’autoritat arbitrària, de l’alineació, el deure i la disciplina. Pel fet de ser lliures decidim si es vol feralguna cosa o no; ara bé, aquesta capacitat d’escollir també ens farà ser responsable dels nostres actes. Quan decidim és probable que hi hagi una opció més correcte que una altre, així doncs haurem d’assumir les possibles conseqüències derivades de l’opció escollida.
Llibertat i responsabilitat estan relacionades des de un punt de vista ètic, però aquets conceptes no poden ser emprats pels animals,ja que decideixen impulsat sobretot pels seus instints.
El cristianisme també relaciona, la llibertat amb l’anima, un dels atributs que Déu ens va donar perquè decidíssim; però amb la condició de que després de la mort li pot demanar comptes per les seves accions. La majoria de religions tenen unes creences semblants.
Per Sigmund Freud l’estructura mental de l’ésser humà està formada pelconscient (pensaments, desitjos... que l’home coneix i domina) i l’inconscient (fantasies, records, instints... que l’home desconeix i no domina). Els instints de l’inconscient afecten de manera involuntària als actes que realitzarà la persona, transformant els actes suposadament “lliures” en actes conduits per aquest inconscient. La persona no esdevé ni lliure ni responsable dels seus actes des delpunt de vista freudià.
Nosaltres opinem que la persona lliure és aquella que decideix per si sola el que realment vol fer o vol sentir en algun moment determinat. Tot i així sempre hi haurà valors que delimitaran la certa llibertat de les persones, com en el cas del joves l’opinió dels pares. Per tant, en la societat actual ningú és lliure del tot, ja que les seves decisions aniran influides sempreperuna creença, una persona, un fet del passat, algu que està per venir...
Un clar exemple de com entenem la llibertat seria: un jove vol tenir els desitjats 18 anys, per així ser lliure i no està sotmès a l’autoritat dels seus pares. Ara be un cop tingui els 18 anys haurà d’assolir les conseqüències derivades d’aquets actes. El jove és lliure per decidir si vol roba o no, però ha de tenirpresent que si la policia el deté podria anar a la presó.
Però amb això no estem dient pas, que només les persones majors d’edat han de ser lliures i responsables dels seus actes, perquè tothom te un grau de llibertat i responsabilitat en funció de la seva edat i maduresa.
Opinem igual que Freud que en tota conducta humana hi ha una part que ve delimitada pels subconscient, ara bé, la seva influenciaen els actes és mínima, ja que en acota molt més les normes socials i ètiques del nostre entorn per ser completament lliures. Sempre serem lliures però estarem limitats per unes normes.

2. Cerca quins són els principals pensadors de l’humanisme cristià i fes-ne una breu biografia d’un d’ells.(3 pensadors com a mínim)
Hi ha hagut molts pensadors, escriptors, poetes... que han basat la sevafeina i pensament en l’humanisme cristià. Alguns exemples d’humanistes representatius podrien ser Dorothy L. Sayers, una escriptora i traductora britànica que va tenir èxit quan va presentar la postura anglicana ortodoxa; un altre humanista important va ser Emmanuel Mounier, un filòsof cristià que va promoure le moviment personalista (l’home en comunitat eés el centre de tot); un altre humanista vaser Vicente Alejandro Guillamón, un periodista i escriptor valencià que va aportar una nova forma de l’humanisme cristià, el neopersonalisme cristià. Per últim, Jacques Maritain, un dels principals exponents de l’humenisme cristià.
Jacques Maritain va ser un filòsof francès que va néixier el 1882 a París i va morir el 1973 a Toulouse. Va estudiar en le Liceu Enrique IV i a la Sorbona. Es va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Religioso
  • religiosidad
  • Religioso
  • RELIGIOSIDAD
  • Religio
  • Religioso
  • Religiosa
  • Religiosidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS