L'immigració rumanesa

Páginas: 2 (467 palabras) Publicado: 30 de mayo de 2011
L’EMIGRACIÓ RUMANESA

La transició de la dictadura a la democràcia (1989) han causat una gran decepció per a milions de ciutadans romanesos que, amb el canvi de règim volien millorar les pèssimescondicions de vida que van suportar mentre va governar Nicolae Ceausescu. Va ser l'inici d'un període dur, d'una economia completament dirigida per l'Estat, a una economia de lliure mercat. Eldesmantellament del sistema socialista i les reformes van donar lloc a una gran diferencia social, que es tradueix en l'enriquiment d'uns pocs que han sabut treure avantatge de la liberalització econòmica iel deteriorament de les condicions de vida de la resta. A la pèrdua de poder adquisitiu se l’ha de sumar que ara les famílies han de pagar el que abans anava a càrrec de les empreses o de l'Estat,(habitatge, sanitat, educació, cultura). El 1993 es van destruir més de 1.700.000 llocs de treball i a finals de la dècada dels 90 el percentatge de pobres oscil•lava entre un terç i la meitat de lapoblació. Aquesta situació va ser l'impuls definitiu per al gran flux migratori originat en aquest país.
La població immigrant romanesa es podria considerar atípica, és una població relativament jove,amb un nivell de qualificació igual a la dels països als que emigren. Encara que això no fa que tinguin més facilitats per establir-se legalment en el país receptor, però sí que els dóna avantatgessobre la majoria de la resta de col•lectius immigrants que normalment tenen un nivell cultural molt més baix.
La situació d'il•legalitat a Espanya millora considerablement amb els diversos processosde regularització (2000-2001). Aquesta millora de la situació, a Espanya concretament, fa que el flux migratori cap al nostre país augmenti a causa de l'estabilitat que aquí troben. També s'ha d’afegirque per la seva cultura i el seu idioma, d'origen romanç com el castellà, s'integren relativament bé.
L'any 2007 la situació canvia totalment. Romania passa a formar part de la UE i amb això els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Visions de l'immigració al segle XX: d'emigrants a immigrants

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS