L'imperialisme i començament de la Primera Guerra Mundial.

Páginas: 6 (1426 palabras) Publicado: 21 de abril de 2013
L'IMPERIALISME (1870 i 1914).

És un fenòmen històric en que algunes potències europees (metròpolis) van ocupar, colonitzar i explotar territoris a Àfrica, Àsia i Amèrica (les colònies).

Causes de l'imperialisme.
Econòmiques: Necessitavem nous mercats on vendre els excedents industrials, buscaven on invertir els capitals, mitjançant la construcció o la millora d'obres públiques, com elsferrocarrils i ports. I també buscaven els territoris que eren rics en recursos naturals, ja que oferirien metèries primeres barates per a les indústries.
Demogràfiques: Necessitaven nous espais on situar els excedents de població europea
i volien noves oportunitats per a l'emigració, que consolidava el domini colonial sobre el territori.
Polítics: Intetaven conquistar alguns llocs que erenestratègics per controlar les rutes marítimes i terrestres importants. L' expansió territorial també servia per augmentar el prestigi d'una metròpolis arreu del món i enfortir l'orgull nacional entre els seus habitants.
Ideològics: Recerca científica (estudis de flora, fauna.. etc). Tenien la idea de superioritat racial i de “dret al domini” sobre els altres pobles i també tenien l'idealreligiós d'evangelització i civilització dels pobles primitius.

Tipus de dominació colonial.
Protectorat: les potències colonials controlaven la política exterior i l'explotació de les riqueses del país, mentre que les autoritats natives s'ocupaven de la política interior.
Concessions: eren territoris que pertanyien a un país independent, però les potències occidentals hi aconseguien avantatgescomercials.
Colònies: estaven sotmeses a la sobirania de la metròpolis i eren administrades per aquesta.
Port franc: lloc on no es paguen aranzels.

L'expansió colonial.
Colonitazació d'Àfrica.
A partir del 1870 el procés de colonitazació es va accelerar, i les potències es varen repartir continents sencers, així el territori africà va passar a poder de les metròpolis europees més poderoses,gràcies a la conferència de Berlín de 1885 (La conferència deliberà la creació de l'estat independent del Congo, sota la sobirania del rei Leopold II de Bèlgica, acordà la llibertat de navegació pels rius Níger i Congo i proclamà la neutralitat del territori congolès).
Conflictes.
Guerra dels bòers.
Lluita armada entre el Regne Unit i les dues repúbliques bòers d'Orange i Transvaal (1890-1902), queacabà amb la incorporació d'ambdues repúbliques com a colònies britàniques. L'expansionisme britànic a l'Àfrica del Sud, la no-acceptació per part dels boèrs dels nous immigrats anglesos, cada cop més nombrosos, i la política divergent d'uns o altres envers els nadius originaren el conflicte. Iniciada la guerra, els bòers assetjaren i obtingueren diverses victòries, sota la direcció d'hàbilsgenerals, i gràcies a la millor adaptació de llurs tropes a les condicions de la guerra, però els britànics, derrotaren definitivament els bòers a Paardeberg (febrer del 1900), els quals, perdudes les principals ciutats (Pretòria i Bloemfontein), continuaren la lluita en forma de guerrilles fins a la pau de Vereeniging (1902).

Incident de Fashoda.
Incident diplomaticomilitar entre francesos ibritànics, que va tenir lloc a l'aldea sudanesa de Fashoda, a la riba del Nil, l'any 1898, pel domini d'aquella zona de l'Àfrica. Quan una expedició francesa hi va arribar, els britànics la van obligar a retirar-se, tot i que a l'any següent van arribar a un acord, fruit del qual va ser el domini francès del Txad.

Colonitazació d'Àsia.
Guerres de l'opi.
Guerres de la Gran Bretanya contra laXina per mantenir i assegurar el lliure comerç de l'opi en el mercat xinès, on n'estava prohibit el consum i del qual s'obtenien elevats rendiments.
La primera guerra començà quan la dinastia Qing ordenà que es confisquessin i es cremessin a Canton grans quantitats d'opi, la major part propietat de comerciants anglesos. La guerra acabà amb la victòria de la Gran Bretanya, que va obligar la Xina...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L’ÈPOCA DE L’IMPERIALISME I LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
  • El desenvolupament i les fases del conflicte de la primera guerra mundial
  • Primera Guerra Mundial Primero Medio
  • Historia primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • La Primera Guerra Mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS