L'univers i la Terra

Páginas: 2 (476 palabras) Publicado: 13 de enero de 2014
1. LA COMPOSICIÓ DE L’UNIVERS

L’Univers és tota la materia, l’energia i l’espai. Tot allò que existeix forma part de l’Univers, incloent-hi l’espai.

LA MATÈRIA NORMAL:

La matèria normalconstitueix un 4% de l’univers i està formada per àtoms d’elements químics. L’element més abundant és l’hidrogen (80%). Després tota la resta d’elements de la taula periòdica: l’heli, l’oxigen, elcarboni, el nitrogen... (20%)
Aquesta matèria observable té massa, propietats físiques i gravetat. La formen els estels, que formen galàxies i cúmuls de galàxies, els planetes, els satèl·lits, la pols, elgas, els cometes, els meteorits...

LA MATÈRIA FOSCA:
La matèria fosca constitueix aproximadament un 21% de l’Univers. Com no es pot veure directament, se’n desconeix la composició. Es consideraque es comporta com la matèria comuna.
Aquesta matèria fosca no és detectable, ja que no emet radiacions. Tot i així es considera matèria ja que té massa i gravetat. La seva força gravitatòria permetque hi hagi moviment a l’Univers.

L’ENERGIA FOSCA:
L’energia fosca constitueix un 75% de l’Univers i està distribuïda de manera homogènia per tot l’espai.
Es va descobrir que existia la matèriafosca al 1998, quan estudiaven les supernoves (explosions d’estels llunyans). Es va comprovar que l’Univers s’expandeix més ràpidament que en el passat i van considerar que l’energia fosca era lacausant, ja que actua de manera contrària a la força gravitatòria oposant-se a l’atracció mútua entre les galàxies i causa la separació accelerada entre ells.
L’Efecte Doppler afirma que l’Universs’expandeix de manera accelerada i que quan els objectes s’allunyen generen vermellor respecte la seva freqüència de la llum.
(Llei Hubble) – La velocitat amb la que dues galàxies qualssevol s’allunyenentre si és proporcional a la distància que les separa, segons la relació v=HD , sent H la constant de Hubble. COM MÉS LLUNY , MÉS DE PRESSA.

2. L’ORIGEN DE L’UNIVERS

La majoria de científics...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Univers i la Terra
  • Les Supernoves I L'Expansió De L'Univers
  • La Terra I La Seua Dinàmica
  • Estructura i dinamica de la terra
  • Creació I Estructura De La Terra
  • La Terra en el context de l'Univers
  • Tallers de física de la terra i de l'espai
  • La Terra: Mètodes d'observació i estructura interna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS