L'univers

Páginas: 7 (1713 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2013
Composició de l’univers
L’univers està format per matèria, energia i temps:
Matèria normal: constitueix el 4% de l’univers i està formada per àtoms d’elements químics i hidrogen.
Matèria fosca: constitueix aprox. el 21% de l’univers, se’n desconeix la composició perquè no emet ni reflecteix cap tipus de llum o radiació. Els científics van postular existència quan van mesurar la massa totald’estels, pols i gasos d’una galàxia i van comprovar que no era suficient per poder explicar la intensitat de les forces gravitacionals.
Energia fosca: consisteix el 25% de l’univers, tampoc no es sap quina és la seva naturalesa. La seva existència va ser confirmada posteriorment gràcies als mesuraments del fons còsmic de radiació fets per la sonda espacial WMAP.
L’origen de l’univers. La teoriadel Big Bang: Tota la matèria es va concentrà en un punt molt petit de l’univers fins que es va produir una gran explosió que va donar lloc a galàxies, planetes, estrelles, estels etc. Es pot considera que a mesura que s’anava expandit tota la massa, hauria produït l’espai i el temps. Per poder confirmar que aquesta teoria es certa hi podem diferencia dos fets:
L’efecte doppler: canvi defreqüència de la llum procedent d’una font en moviment relatiu respecte l’observador.
La radiació de microones: és la resplendor de la gran explosió que arriba com a microones a causa de l’expansió de l’univers, fet que demostra que l’univers va tenir un origen.
Creacionisme: Un Déu un dia crea l’univers, aquesta teoria no es pot demostrar científicament.
L’evolució de l’univers: Primer segon desprésdel Big Bang: Inicialment tot era homogeni. En aquest primer segon hi trobem el desplegament de la matèria, la formació de partícules i l’emissió de radiació. Només sobreviuen les matèries que no ocupen ni lloc ni temps. Es comencen a formar les primeres partícules com ara els neutrons o els electrons. Cada cop que una d’aquestes partícules es produeix energia.
Primer minut
Es comencen a formarels primers àtoms lleugers( hidrogen, heli, liti...)
Primers centenars de milers d’anys
Ha hi ha suficient espai i està suficient fred per començar-se a crear cossos com ara la pols còsmica.
500 milions d’anys
Hi havia més gravetat i la matèria s’anava comprimint i ja anava formant les primeres nebuloses( és el lloc on neixen les estrelles), també es comencen a formar les primeres estrelles,els primers estels... Comença l’univers actual.
EL FUTUR DE L’UNIVERS:
Big Crunch: és un moment determinat en que l’univers deixarà d’expandir-se i es tornarà a comprimir en un punt central.
Mort tèrmica: Si disminueix la densitat, disminueix la velocitat i tot es ca disgregant fins que la temperatura arribarà al 0 i tot morirà.
GALÀXIES:
Espai interestalar: és l’espai que hi ha entre lesestrelles hi ha molta radiació, en aquest punt i trobem la temperatura més baixa de tot l’univers i amb molt poca quantitat de matèria. Marca el límit amb les galàxies.
Galàxies: Contenen una temperatura més elevada i més energia que la resta de l’espai. Les galàxies giren a causa de la gravetat que hi ha a l’espai. Aquest gir fa ovular les galàxies, aixafant-les i estirant-les pels cotats. Lesgalàxies orbiten entre elles i formen cúmuls de galàxies, quan aquestes xoquen es formen o noves galàxies o es destrueixen. Quan dos cúmuls s’uneixen formen un supercúmul.
Estructura de les galàxies: Les galàxies estan formades per estels i estrelles, també per planetes que orbiten al seu costat i també podem observar algun meteorit, comentes i asteroides.
Tipus de galàxies:
1. El·líptica:giren molt a poc a poc.
2. Espiral: tenen un centre que gira i formen uns braços.
3. Irregulars: gairebé no giren.



ESTELS
Els estels són boles de foc que neixen, creixen i moren. Els metalls pesats es formen gràcies a la mort d’aquests estels.

Formació:
1. Primera fase: es formen els protoestels que tenen una gravetat molt elevada.
2. Segona fase: Comença la fusió, tota la massa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'univers
  • L'Univers
  • L'univers
  • L'Univers
  • L'aigua a l'univers
  • L'Univers. Galàxies
  • TEORIES DE L'UNIVERS
  • L'univers

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS