L Art De La Com Dia

Páginas: 24 (5867 palabras) Publicado: 15 de marzo de 2015

QÜESTIONARI PER A L’ESCENIFICACIÓ DE L’ART DE LA COMÈDIA

1. Quina impressió t’ha causat el text?
M’ha semblat un text intel·ligent, amb la intenció de fer reflexionar al lector, o més aviat a l’espectador perquè crec que és un text del tot teatral. D’acció. Crec que és molt actual, podria haver estat escrit avui mateix i seria totalment lícit. També m’ha impressionat l’ambigüitat queaconsegueix l’autor i la capacitat de sorprendre.

2. Què és el que més t’interessa?
El que més m’ha interessat és el discurs que hi ha sobre el teatre. I no només el que es diu sinó la manera com està construïda l’obra. Hi ha una metateatralitat constant, el joc de parlar de teatre dins del teatre em sembla molt atractiu. A més a més la visió crítica de l’autor sobre el teatre fa que, per mi, no esquedi en un simple artifici, sinó al contrari, que et converteixi amb un lector que ha de tenir-ne una opinió al respecte.

3. Què és el que menys t’interessa?
Les històries secundàries hagués preferit que fossin més curtes, em distreien una mica de l’acció principal.

4. Quin creus que és el repte més gran que planteja la posada en escena d’aquest text?
Lligat amb la pregunta anterior crec queel més difícil és que no quedi un espectacle descompensat. Que no es produeixi un desequilibri entre uns els diferents actes. Per tant considero que s’ha de saber crear una harmonia entre les parts, buscar els moments més “pesats” o “densos” i trobar la manera de que siguin coherents amb tot l’espectacle. Potser es pot confondre amb el ritme, però crec que no és exactament el mateix. Jo faig mésreferència a la composició de les part, a la base amb la que es treballa.

Context històric de l’escriptura de l’obra

5. Què saps respecte el context de l’escriptura de l’obra?
L’autor de l’obra, Eduardo Di Filippo, va néixer a Nàpols el 24 de maig de 1900 i va morir a Roma l’any 1984. Fill de gent de teatre, va créixer entre bambolines i va tenir una influència directa d’aquest art. Va seractor, dramaturg, director i còmic, va arribar a escriure una trentena d’obres.

Li interessava parlar sobre el conflicte entre l’individu i la societat. Considerava que tenia un compromís amb el poble i la seva obra havia de marcar d’alguna manera al lector.

Va viure la major part de la seva vida a Nàpols i moltes de les seves obres s’ambienten en aquesta ciutat. Observava la vida i representava atothom, volia mostrar totes les classes socials, tots els conflicte que hi havia, tots els detalls interessants.

Pel que fa al context històric. L’obra va ser escrita l’any 1964. La dècada dels seixanta va representar el naixement de molts moviments a favor de reformar el sistema, vagues d’estudiants, el sorgiment del feminisme, etc. A Itàlia la situació entre els seixanta i setanta va ser molttensa, les protestes contra el govern eren constants, la violència creixia i el poble cridava per aconseguir una vida digna, un nou món, després del desastre de la guerra.

Per altra banda, va haver-hi naixement de les arts audiovisual, que van sorgir com una manera d’articular una nova cultura de masses amb l’objectiu de crear una distracció col·lectiva al servei del poder.

6. Primeresassociacions (directes o indirectes) de referents de l’època (imatges, pel·lícules, literatura, etc.)
La primera imatge que em va venir al cap pensant en Itàlia i anys 60 va ser la pel·lícula Una giornata particulare de Scola. De ben segur que va ser així perquè ara que hi haurà el muntatge de La perla 29 ho tinc més al cap i va ser molt ràpid l’associació que vaig fer-ne. Amarcord. Ambients familiars, blocsamb molts pisos, bicicletes al carrer, vestits per sota el genoll, nens amb pantalons curts i mitjons llargs, parets empaperades amb cartells a favor del règim feixista. Dario Fo. Les obres que conec de Di Filippo: Natale in casa Cupiello i La voci di dentro. La música de Nino Rota i Sis personatges en busca d’autor de Pirandello.

Base dramàtica
7. Sinopsi
El protagonista, Oreste Campese va a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Grans robatoris de l art
  • L´art de contar contes
  • Webs Història De L Art
  • Art l a reformadoa
  • L´Ultim Dia De David
  • L Os Temas De Hoy En Dia
  • Dia internacioanl de l mujer
  • L Arquitectura En L Art Rom Nic

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS