L'educació helenistica

Páginas: 13 (3162 palabras) Publicado: 17 de marzo de 2014
TEMA 5: L'EDUCACIÓ HEL·LENÍSTICA I LA SEVA DIFUSIÓ A ORIENT I OCCIDENT (Continuació)

ROMA I LA INFLUÈNCIA HEL·LENÍSTICA
Ròmul i Rem són un intent clar de crear un origen místic a la ciutat de Roma. Els romans sempre s'han influenciat del món grec i al igual que ells volien gaudir d'una tradició cultural i mitològica fantàstica. Però Roma no té una història cultural i mitològica com la grega,per això els romans crearan llegendes com les del seus fundadors (Ròmul i Rem).

ORIGENS DE ROMA: A Nivell Cronològic.
Fins el 509 a.c. Roma estarà baix el poder d'una monarquia (monarquia dels etruscs). Aquest període es coneix com la Roma arcaica.
En el segle I a.c. S'inicia el que es coneix com l'Imperi Romà (Octavi August, 27 a.c.). Roma s'expandeix conquerint nous territoris, començal'època imperial.
En l'any 476 d.c. desapareix l'Imperi Romà d'Occident.
En l'any 1453 d.c. l'Imperi Romà oriental cau baix el domini turc.

L'Època republicana serà la més important a nivell cultural i educatiu, en canvi l'època imperial significarà un declivi respecta a la cultura i l'educació de Roma. La influència grega serà absoluta damunt el món romà, de fet els romans crearan una repúblicadegut a aquesta influència. Tot i això, els romans sempre negaran qualsevol influència grega damunt la seva vida.
En l'època republicana Grècia estava sota domini Romà, els romans no volien acceptar que els seus esclaus grecs tenguessin tot un món cultural molt més desenvolupat que el seu. Per això, Roma anà absorbint tota la cultura grega, estam davant una Roma hel·lenitzada, tot i això Roma nova formar part mai de l'Imperi d'Alexandre Magne.


ROMA ARCÀICA
Roma comença sent un terreny bastant petit que s'anà expandint de manera molt ràpida. La Roma arcàica és la primera època de a Republica Romana (els primers 100 anys de la república) estam entre els segles IV i V a.c.. La república es procalama amb l'expulsió dels reis etruscos. Durant l'època arcaica Roma era un petit espaidintre de la Península Itàlica. Durant molt de temps la Península Itàlica va tenir molts d'assentaments grecs, a més a la part central hi havia també assentaments etruscs que provenien de l'Àssia Menor. Entre aquestes dues poblacions (grecs i etruscs) hi havia unes tribus itàliques, les quals acabaren dominant tota la península. D'Aquestes tribus descendeixen els ciutadans romans.
Els Romanstengueren contactes comercials amb els grecs, d'aquí reberen les primeres influències gregues com l'alfabet. Les primeres lleis que regiren en aquests romans foren recollides en les Lleis de les XII taules (codi legal i base de l'educació romana). En aquesta època hi ha dues classes socials molt diferenciades aquestes són: els Patricis i els Plebeus. En un principi els patricis són la classe dominant iels qui fan les lleis, però amb el temps es crearà una convivència gràcies a la creació d'una legislació (XII taules). Les XII taules són originàriament romanes, no són d'influència grega. Aquestes lleis han anat influenciant al llarg del temps a altres civilitzacions.
L'Educació arcaica és estrictament familiar i fomentada en les costums. A Roma la família té molt més pes del que tengué lafamília a Grècia. La unitat familiar no és només social sinó també de caire religiós, d'aquí que si el pare ha de ser ajusticiat i ha de pagar un delicte, aquest pot passar la condemna al seu fill.
Fins que el nin tenia 7 anys estava baix la tutela de la mare. Després dels 7 anys els fills (només nins) anomenats “puer” eren educats pels pares, els quals ensenyaven als seus fills a llegir, escriure,cultivar la terra (Romà era un territori de base agrària), utilitzar les armes i educar-los a nivell cultural, moral i religiós. Per tant, tota l'educació es basava en la responsabilitat del pare. Les nines seran educades per les mares i s'educaran per duu endavant la casa i els fills (obediència a la figura masculina). A partir dels 16/17 anys els nins passaven a formar part de les milícies per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • helenistica
  • La psicologia en l'educació
  • Teoria de l'educació
  • Teoria de l'educacio
  • Filosofia Helenistica
  • arquitectura helenística
  • filosofía helenistica
  • escuelas helenisticas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS