L'IMPERIALISME

Páginas: 13 (3088 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2014
IMPERIALISME
INTRODUCCIÓ
A partir de la segona meitat del segle XIX, Europa es va llençar a la conquesta d’Àfrica i part d’Àsia. Aquesta expansió s’explica per factors diversos que van fer possible que quan esclata la primera guerra mundial l’estiu de 1914, gairebé tota Àfrica i part d’Àsia estaran dominades pels diversos estats europeus.
Les tensions entre els diferents imperis van ser undels elements clau que expliquen l’esclat de la primera guerra mundial.

1.CAUSES DE L’EXPANSIÓ EUROPEA
La conquesta europea d’Àfrica i Àsia es va produir aproximadament entre 1870 i 1914. Les principals causes que expliquen l’expansió europea són les següents:
A) La necessitat de cercar nous mercats. Després de la Primera revolució industrial, el mercat europeu estava saturat. Així doncs, Europava considerar que necessitava nous mercats per col•locar els seus productes. A més, l’aparició de noves fonts d’energia com l’electricitat i el petroli i de noves indústries, va fer que els europeus busquessin altres matèries primeres que no tenien al continent.
B) El DARWINISME SOCIAL. L’any 1859, Darwin va escriure l’obra “L’origen de les especies”, on argumentava que només havien sobreviscutaquelles especies que s’havien adaptat millor al medi. Aquest argument va ser utilitzat pels governants europeus per justificar les seves conquestes. Així, creien que la raça blanca era superior a la resta, i que tenia l’obligació d’educar i civilitzar a les races d’Àfrica i Àsia. Tanmateix, les esglésies van fer seu el darwinisme social amb l’objectiu d’evangelitzar als pobles conquerits.
C) Elprestigi militar. Durant el segle XIX i bona part del XX, el prestigi dels estats es valorava segons els territoris que tenia. Així doncs, contra més colònies tingués una metròpoli, més respectada seria internacionalment.
D) L’excedent de població. Durant el segle XIX, Europa va viure un creixement demogràfic sense precedents, és a dir, que no havia passat mai. Això va fer que molta gent esquedés a l’atur. Els governs europeus van veure en les noves colònies una gran oportunitat perquè aquest excedent de població s’instal•lés allà i s’evités així un greu conflicte socials. Durant el segle XIX i principis del XX, milions d’europeus van emigrar tant cap a Amèrica com cap a les noves colònies que s’havien establert a Àfrica.

2. L’ORGANITZACIÓ DE LES COLÒNIES
Quan els europeusconquereixen Àfrica i part d’Àsia, van establir diverses maneres de govern a cada territori. A grans trets, distingim dos tipus de colònies : colònies d’explotació i colònies de poblament.
2.1 COLÒNIES D’EXPLOTACIÓ
Són colònies amb escassa població europea, l’únic objectiu de les metròpolis és explotar econòmicament els recursos de les colònies.
2.2 COLÒNIES DE POBLAMENT
Com a característica generalexistia una important població europea a les colònies. Dins les colònies de poblament distingim quatre tipus:
A) Les colònies: són territoris on la població indígena no té cap autonomia. La metròpoli nomenava un bi-rei o governador que era la màxima autoritat (exemple: l’Índia).
B) Els PROTECTORATS: són territoris on la població autòctona té un govern autònom que s’ocupa de la política interiormentre la metròpoli es fa càrrec de la política exterior i la defensa, a la pràctica però, era la metròpoli qui exercia gairebé tot el poder (exemple: el Marroc ).
C) Els DOMINIS: són territoris on la població que arriba d’Europa té el seu propi parlament i una autonomia bastant ample. Només depenen de la metròpoli en temes de política exterior ( exemple: Australia).
D) Els mandats: es van crear uncop acabada la primera guerra mundial. Els mandats són colònies que abans de la guerra estaven dominades per Alemanya i que després de la guerra van passar a mans de França i Gran Bretanya. Això s’explica perquè Alemanya va perdre la guerra (exemple: Camerún).

3.L’EXPANSIÓ EUROPEA PER ÀFRICA
Entre 1870 i 1914 aproximadament, el continent africà va ser dominat pels europeus amb l’única...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L’ÈPOCA DE L’IMPERIALISME I LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
  • L'imperialisme i començament de la Primera Guerra Mundial.
  • SOCIALS TEMA 5:L'imperialisme
  • Activitats tema 6: Els factors impulsors de l'imperialisme.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS