L'Islamisme

Páginas: 8 (1967 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2014
 RESUM DE LA UNITAT 2. MAHOMA I L’ISLAM
L’islam va néixer a la Península d’Aràbia. Era una península d’un clima tropical i desèrtic. Hi vivien pobles nòmades que vivien del comerç i la ramaderia. Només hi havia dues ciutats: la Meca i Medina. Tenien una religió politeista i creien en una pedra anomenada la Ka’ba. Actualment està a la Meca.
Mahoma va néixer a la Meca. Era un comerciant quefeia les rutes que anaven de l’Imperi Bizantí fins a l’Imperi Persa. Els viatges podien durar mesos i fins i tot anys. Es va casar amb una vídua en rica.
En un dels seus viatges va conèixer religions monoteistes com el judaisme i el cristianisme. Es va sentir inspirat per l’Arcàngel San Gabriel que li va dir que era l’escollit per crear una nova religió pel seu poble. Quan va tornar a casa la sevadona i els seus amics es van pensar que s’havia tornat boig, per això va haver de fugir de la Meca a la ciutat de Medina. La fugida de Mahoma de la Meca a Medina s’anomena la Hègira (622). Pels musulmans la fugida de Mahoma és l’any 1. Allà va tenir molt d’èxit i va ser escollit governador de la ciutat. Tot seguit va reunir un exèrcit i va declarar la guerra santa a la Meca. Finalment la vaconquerir. Mahoma va morir l’any 632.
El llibre sagrat de la religió islàmica és l’Alcorà. L’Alcorà és el recull de dites que va dir Mahoma en nom d’Al·là. Està dividit en 114 sures (episodis). Els nens des de ven petits aprenen a llegir i a escriure gràcies a l’Alcorà.
Les obligacions del bon fidel són:
Resar cinc cops al dia en direcció a la Meca (matí, migdia, tarda, vespre i nit)
Creure en unsol Déu (Al·là) i un profeta (Mahoma).
Donar almoina als pobres.
Fer els dejunis corresponents com el mes del Ramadà.
Si és possible fer un cop a la vida el pelegrinatge a la Meca.
I les prohibicions que diu l’Alcorà són:
La consumició de carn de porc, xarcuteria i begudes alcohòliques.
Els jocs d’atzar.
Representar la figura humana.
L’Alcorà permet als musulmans:
La poligàmia (tenir mésde dues dones).
I el poder del pare en la família.
Els símbols de l’Alcorà que hi ha pel món són:
La mà de Fàtima, els cinc dits simbolitzen els cinc preceptes o obligacions.
La bandera del Marroc, la seva estrella simbolitza també els cinc preceptes o obligacions.
I la bandera d’Aràbia Saudita. On s’hi veu la Xahada que és la primera de l’Alcorà, que diu: Al·là és el nostre Déu i únic. Itambé una espasa que simbolitza la guerra Santa.
La religió islàmica es va expandir molt ràpidament, ocupant tota la península, Egipte, Mesopotàmia, Pèrsia, el nord d’Àfrica i la península Ibèrica. Les seves fronteres eren el riu Indus i els Pirineus. Es van expandir perquè tenien com objectiu que tothom es convertís a l’islam. Això va ser durant l’època dels omeies que tenien com a capital la ciutatde Damasc. Però de cop tota la família va ser assassinada pels abassides (una altra família). Van morir tots menys un noi de 13-14 anys anomenat Abderraman que va aconseguir salvar-se i fugir fins el lloc més remot de l’imperi: La península Ibèrica. Un cop els abassides van agafar el poder van traslladar la capital a Bagdad.
Al llarg de les seves conquestes els musulmans varen construir nombrosesciutats. Les ciutats musulmanes tenien un caràcter diferent a les altres. Els seus carrers eren estrets i desordenats, hi havà pocs espais oberts. Les cases eren petites i no hi tenien moltes finestres. Les ciutats estaven emmurallades i estaven formades per diferents parts:

Mesquita: Edifici o lloc de reunió rectangular on hi anaven a pregar fidels en direcció a la Meca.
Alcassaba oalcàsser: Edifici de residència del governador de la ciutat o fortificació en cas d’atac.
Madrassa: Edifici on els nens aprenien a llegir i a escriure gràcies a l’Alcorà.
Raval: Barri que es formava a l’exterior de les muralles. Tot seguit s’envoltava amb muralles.
Medina: Part més vella de la ciutat.
Soc: Era el mercat de la ciutat.
Call: És el barri dels jueus o cristians.

La mesquita era el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS