sa

Páginas: 5 (1123 palabras) Publicado: 14 de enero de 2015
 Cal lluitar contra el canvi climàtic

Cada dia m’envien algunes desenes de missatges al meu correu electrònic en què se’m demana que parle al voltant de les emissions de CO2 i l’efecte hivernacle; doncs bé, parlem-ne. Sembla oportú, en el context del Dia Mundial de la Terra, fer palès el nostre compromís d’impulsar mesures efectives contra el canvi climàtic. Aquest és un punt cabdal que estradueix en una sèrie de propostes, com ara generar un País Valencià més habitable i sostenible, i en accions concretes per garantir el compliment del protocol de Kyoto, promovent les energies netes, l’estalvi dels recursos o la gestió de l’oferta.
En aquests moments sembla cabdal elaborar una Agenda 21 per al País Valencià, amb la concreció de plans de sostenibilitat municipals i comarcals ambobjectius com ara la “pacificació” del trànsit de les nostres ciutats, millorant l’extensió dels transports públics i afavorint els sistemes de transport menys contaminants i malbaratadors d’energia. Cada vegada és més necessari crear entitats de coordinació del transport metropolità que incloguen també transports adaptats a persones amb mobilitat reduïda. De manera alternativa a les línies d’altavelocitat, s’han de potenciar i ampliar les xarxes ferroviàries regionals i metropolitanes, i establir un conveni amb la xarxa estatal la prestació de serveis i la interconnexió de les diverses modalitats de transport públic, com també la implantació de plans de vials no motoritzats. Aquestes iniciatives s’han d’acompanyar també d’una estratègia energètica de transició cap a models sostenibles deproducció i consum energètics, amb l’elaboració d’un Pla Energètic Valencià basat en les energies renovables, l’eficiència i l’estalvi, i mesures per reduir l’emissió de gasos a l’atmosfera. Totes i tots tenim l’obligació de lluitar no per adaptar-nos al canvi climàtic, sinó per frenar-lo. Estem parlant de futur, de salut pública, de límits, de sostenibilitat… Cal canviar el model.

Glòria Marcos;Revista El Temps; 1 de maig del 2007

Comentari de text adaptat a 4t d’ESO per a la 1a avaluació

El text que comentarem a continuació pertany a Glòria Marcos, col·laboradora a diversos mitjans de comunicació de premsa escrita, i ha estat publicat a la revista El Temps l’1 de maig del 2007.
Pel que fa a la coherència, encetarem el comentari dient que el tema del text són aquelles mesuresque s’utilitzen a casa nostra contra el canvi climàtic, ja que l’autora parla al llarg de tot el text respecte a les solucions que té el País Valencià per lluitar contra el problemes de la contaminació. La progressió temàtica, per tant, és de tema constant perquè trobem aquest tema present a tot el text. El títol del text, cal lluitar contra el canvi climàtic, és de tipus temàtic perquè té relacióamb allò que és parla al conjunt d’aquest article. La tesi la trobaríem a la línia 25 “cal canviar el model”, és a dir, cal adaptar el nostre model per pal·liar el canvi climàtic i obtenir un futur apte per a les noves generacions. Llavors, deduïm que l’estructura del text és sintetitzant perquè la tesi hi és al final de l’article.
L’estructura del text la dividirem en tres parts: introducció,desenvolupament i conclusió. La part en la qual l’autora presenta el tema que vol parlar, la introducció, la trobem compresa entre les línies 1 i 4, fins a “...canvi climàtic”. En aquesta part se’n fa incís per parlar d’aquelles mesures com a resposta als problemes de la contaminació. La següent part és aquella en la qual es presenten el arguments per donar reforç al tema que s’està tractant.Parlem del desenvolupament que abraça des de la línia 4 fins a la línia 23. Els arguments que utilitza Glòria Marcos fan referència a les iniciatives que s’haurien de tenir a l’àmbit municipal i comarcal per apropar-se al protocol de kyoto. Des de la línia 23 fins a l’última línia tindrem la conclusió en la qual s’exposa la intenció de l’autora, és a dir, que cal un canvi de model per dur endavant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • V Enmienda Sa
  • Ya tu sa
  • sa
  • SA
  • la sa
  • SA
  • Sa
  • Ya tu sa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS