t

Páginas: 20 (4782 palabras) Publicado: 8 de marzo de 2015
T.1 - EL SEGLE XVIII
LA MONARQUIA DE ABSOLUTA DELS BORBÓ
LA GUERRA DE SUCCESSIÓ
L’any 1700 l’últim monarca Carles II, va morir sense descendència directa. Els candidats principals a ocupar el tron, pels seus vincles familiars, eren Felip d’Anjou i l’arxiduc Carles d’Habsburg.
El testament de Carles II desigmava com a successor el candidat Borbó, que va ser proclamat rei l’any 1700 amb el nom deFelip V. L’acces de Felip V al tron espanyol enfortia el poder dels Borbó a Europa, i ràpidament la Gran Bretanya, Holanda i Portugal, contràries a aquesta situació, van donar el seu suport al candidat austríac i van entrar en guerra contra França i Espanya.
Pero el 1711 va morir l’emperador d’Àustria, Josep I, i aixo va fer que acabes la guerra.
LA IMPOSICIÓ DE L’ABSOLUTISME
La derrota de l’11 desetembre del 1714 va encoratjar Felip V a sotmetre totalment Catalunya, així com tots els altres territoris de la Corona d’Aragó, a la seva autoritat. El mateix setembre del 1714 es van abolir totes les institucions polítiques significatives del Principat: la Generalitat, el Consell de Cent, les corts i les constitucions. Posteriorment el Decret de Nova Planta hi va imposar l’organitzaciópoliticoadministrativa de Castella. La Nova planta va abolir les corts dels diferents regnes de la Corona d’Aragó i les van integrar en les de Castella.
SOCIETAT I ECONOMIA DE L’ANTIC RÈGIM
PERVIVÈNCIA DE LA SOCIETAT ESTAMENTAL
La societat del segle XVIII es caracteritza per la divisió en estaments, la desigualtat jurídica i l’immobilisme.
Els pagesos, sotmesos a un règim senyorial que els obligava alliurar la major part de les seves rendes, es mantenien al límit de la supervivència, i la burgesia comercial i industrial era escassa.
UNA ECONOMIA AGRARIA
A l’Espanya del segle XVIII l’agricultura encara era la primera font de riquesa i més del 80% de la població formava part d’aquest sector productiu. La major part de la terra estava amortitzada, és a dir, no es podia ni comprar ni vendre.
Lamajor part de la pagesia era arrendatària o jornalera.
A Catalunya la majoria de les terres eren de senyoria laica o eclesiàstica i de proporcions mitjandes, i estaven conreades per pagesos amb contractes emfitèutics, és a dir, estables i a perpetuïtat.
INDÚSTRIA I COMERÇ
A l’entrada del segle XVIII l’artesania i el comerç eren dependents i subsidiaris del món agrari. La indústria tradicionalcontinuava organitzada de manera gremial, amb un control estricte sobre la producció i la creació de noves indústries.
Pel que fa al comerç, el mercat interior era dèbil i es limitava majoritàriament als intercanvis de tipus local o comarcal.
EL REFORMISME BORBÒNIC: CARLES III
LES NOVES IDEES IL·LUSTRADES
El nou corrent de pensament il·lustrat, es va expandir ràpidament per Europa, i es coneix com elSegle de les Llums. La característica bàsica del pensament il·lustrat és una confiança il·limitada en la raó: ni l’autoritat, ni la tradició, ni la revelació divina poden substituir la raó, i tot el que aquesta no pot demostrar ha de ser rebutjat com un engany o una superstició. En resum, els il·lustrats creien que els éssers humans, podrien assolir el coneixement, que constituïa la base de lafelicitat.
Els il·lustrats van negar la transmissió hereditària de qualsevol virtut o privilegi i van afirmar la igualtat i el dret a la llibertat.
D’altra banda, es van oposar al domini ideològic de l’Esglesia, als seus privilegis i a la visió conservadora i immobilista. Finalment es van enfrontar a l’absolutisme monàrquic. Montesquieu va defensar la separació de poders i Rousseau va plantejar elprincipi de la sobirania popular.
LA IL·LUSTRACIÓ ESPANYOLA
La introducció i la difusió de les noves idees il·lustrades a Espanya va ser lenta i dificil. A partir del 1750 va sorgir una generació de pensadors que en els seus escrits reflectien les preocupacions il·lustrades i van començar a criticar el model social. La majoria coincidien en l’interès per la ciència, l’esperit crític i la idea de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • T
  • T
  • T
  • T
  • T Y YO
  • T
  • T
  • T

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS