Àcid Fòlic

Páginas: 11 (2691 palabras) Publicado: 28 de febrero de 2013
Àcid fòlic
L'àcid fòlic, folacina o àcid pteroil-L-glutàmic (la forma aniònica s'anomena folat), també coneguda com vitamina B9 o vitamina M (o factor de fermentació de Lactobacillus Casei, factor de eluat de norita, vitamina Bc, vitamina B10, vitamina B9, factors R, S i U, i factor SLR),[1] és una vitamina hidrosoluble necessària per a la formació de proteïnes estructurals i hemoglobina (i peraixò, dels glòbuls vermells). La seva insuficiència en els humans és molt rara. És una vitamina del complex de vitamines B, que es troben en alguns aliments enriquits i de forma sintètica (és a dir, més fàcils d'assimilar). El nom de folat prové de la paraula llatina Folium que significa fulla de l'arbre.

Estructura de l'àcid fòlic
L'àcid fòlic no té activitat coenzimàtica, però la seva formareduïda sí que en té, l'àcid tetrahidrofòlic, representat freqüentment com FH4. Actua com a transportador intermediari de grups d'un àtom de carboni, especialment de grups formil, que es precisen en la síntesi de purines, composts que es formen a partir de nucleòtids, substàncies presents en l'ADN i en l'ARN, i necessàries per a la seva sintesi durant la fase S del cicle cel·lular, i per tant, pera la divisió cel·lular; també actua en la transferència de grups metenil i metilè.
L'àcid fòlic és efectiu en el tractament d'algunes anèmies i en la psilosis. Es troba en les vísceres dels animals, en les verdures de fulla verda, en els llegums, en els fruits secs i en els grans sencers, com l'ametlla i el llevat de cervesa. L'àcid fòlic es perd en els aliments conservats a temperatura ambienti durant la seva cocció. A diferència d'altres vitamines hidrosolubles, l'àcid fòlic s'emmagatzema al fetge i no és necessari ingerir-lo diàriament.
Les causes de la seva deficiència són la mala alimentació i un dèficit d'hidratació del folat genètic que és asimptomàtic (sense presència de símptomes) fins que la dona es queda embarassada.
Si la dona té suficient àcid fòlic al cos abans dequedar-se embarassada, aquesta vitamina pot prevenir deformacions en la placenta que donarien lloc a l'avort, a defectes de naixement en el cervell (anencefàlia) i a la columna vertebral (espina bífida) del nadó per mal tancament del tub neural en els extrems cefàlics i caudal, respectivament. L'espina bífida, un defecte de naixement en la columna, pot produir la paràlisi de la part inferior del cos, lafalta de control de l'intestí i la bufeta, i dificultats en l'aprenentatge. Si el fetus pateix un dèficit d'àcid fòlic durant la gestació també pot patir anèmia megalobàstica, ser prematur o pesar molt poc al néixer. La mare pot patir eclàmpsia, un procés que es tracta d'hipertensió i l'albuminúria. L'àcid fòlic també ajuda a mantenir una matriu sana.
Taula de continguts[amaga] * 1 Folat alsaliments * 2 Història * 3 Paper biològic * 4 Bioquímica * 5 Dèficit de folat * 6 Embaràs * 7 Suplements d'àcid fòlic i dèficit emmascarat de vitamina B12 * 8 Riscs per a la salut deguts a l'excés d'àcid fòlic * 9 Alguns fets i controvèrsies actuals respecte el folat * 9.1 Fortificació dietària d'àcid fòlic * 9.2 Cardiopatia * 9.3 Infart de miocardi * 9.4 Càncer* 9.5 Antifolats * 9.6 Depressió * 9.7 Memòria i agilitat mental * 9.8 Fertilitat * 10 Notes i referències |
Folat als aliments
Els llegums (llenties, cigrons, etc.), els vegetals de fulla verda com els espinacs i l'escarola, els pèsols, les mongetes seques, els cereals fortificats, els fruits secs i les llavors de girasol són fonts riques en àcid fòlic. Alguns cereals pera l'esmorzar són fortificats amb un 25% i fins un 100% del requeriment diari d'àcid fòlic. La carn és pobra en àcid fòlic, però el trobem en els fetges de carns com la vedella i també en el peix blau.
Història
Una observació clau realitzada per la investigadora Lucy Wills el 1931 va guiar la identificació del folat com a nutrient necessari per prevenir l'anèmia durant l'embaràs. La Dra. Wills...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ácido Fólico
  • acido folico
  • Acido Folico
  • acido folico
  • Acido folico
  • acido folico
  • ACIDO FOLICO
  • acido folico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS