ÈTICA I EMPRESA

Páginas: 7 (1634 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2014
NF1 -Ètica i empresa
Fets que han provocat una degradació dins el sistema empresarial i el seu entorn:
corrupció
especulació financera i immobiliària
intoxicacions alimentàries
desastres mediambientals
La manifesta falta de responsabilitat, els abusos, les males praxis i l’engany han generat un clima de desconfiança.
L’ètica empresarial va adquirir gran importància a EEUU durant elsanys 60, vinculada a la guerra del Vietnam, al paper imperialista de les empreses d’aquell país, al règim de segregació racial a Sud Àfrica...els ciutadans van començar a ser conscients de que treballar a determinades empreses o consumir certes marques era contribuir a sostenir règims corruptes.
Altres temes que també comencen a preocupar èticament són: la biotecnologia i enginyeria genètica perque fa a la clonació humana.
Donats tots aquests antecedents, la desconfiança generada pels continus escàndols ha generat unes pèrdues de vendes i beneficis i una creixent deslleialtat dels treballadors i consumidors.
El fenomen de la globalització, amb l’augment de la presencia de multinacionals i la informació instantània sobre qualsevol pràctica empresarial al món, ha ocasionat elcreixement de la necessitat d’uns codis d’ètica empresarial.
La imatge i el prestigi empresarial com avantatge competitiu ha influït positivament en el desenvolupament de l’ètica empresarial. Les empreses tenen necessitat de diferenciar-se de la competència i assegurar-se la fidelització dels seus clients.
Una arma per aconseguir això és mostrar una imatge d’organització responsable.

L’èticaempresarial: la dimensió interna.
Els problemes ètics es poden donar a tots els departaments d’una empresa: financer (veracitat de les dades), màrqueting (publicitat enganyosa), relació amb proveïdors, gestió del medi ambient. Però sobretot es donen al departament de RRHH en aquest 5 àmbits:
1. Discriminació i igualtat d’oportunitats.
És aquella situació en què els treballadors reben untractament més o menys preferents en base a aspectes que no tenen a veure amb la seva qualificació o rendiment. Aquesta discriminació pot estar basada en la pertanyença a un grup ètnic, religiós, ser de determinat gènere, determinada orientació sexual,...
La majoria de països democràtics han desenvolupat legislacions contra la discriminació, però els estereotipus i practiques culturals que avalen aquestacomportaments segueix vigent.
2. Assetjament Moral.
També anomenat mobbing, fa referència a l’hostigament comunicatiu que pateix una persona i que li produeix seriosos perjudicis físics i psíquics.
3. Privacitat de la informació.
Les tecnologies de la informació i les comunicacions han condicionat i agreujat el problema ètic de la privacitat. Aquestes tecnologies aporten agilitat pel quefa a l’emmagatzematge i distribució de dades, a gran varietat i quasi sense cost.
Comporta, però, un desavantatge proporcional: la falta de privacitat (privacy in públic), ja sigui per la utilització que es pot fer de les nostres dades o, per altra banda, per aquelles dades facilitades per nosaltres a les xarxes socials.
4. Confidencialitat.
A l’empresa, és una obligació en principi, però noés una obligació definitiva.
S’ha de respectar sempre i quan no col·lisioni amb un altre deure o dret més fort. Per exemple, pensem en una persona amb una malaltia infecciosa.
5. Igualtat en la recompensa (equitat).
La igualtat en els sistemes de retribució ha de basar-se en el principi de justícia i de proporcionalitat entre l’esforç i la retribució.
La dimensió externa.
Les dimensionsexternes de l’ètica empresarial es poden donar en els següents àmbits:
1. Sostenibilitat i impacte ambiental
El concepte de desenvolupament sostenible, enunciat per la Comissió de Burtland i ratificat a la Cimera de Rio assenyala que s’han d’utilitzar els recursos naturals de la Terra per satisfer les necessitats humanes de manera que no es posi en perill la satisfacció de necessitats futures....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Etica I
  • ETICA I
  • EMPRESAS I
  • ética en la empresa
  • Etica En La Empresa
  • La ética en la empresa
  • etica en las empresas
  • etica en la empresa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS