ÈTICA

Páginas: 2 (363 palabras) Publicado: 30 de enero de 2014
TEMA 1. L’ÈTICA
1. L’ètica o filosofia pràctica.
2. Ètiques materials i ètiques formals.
3. Els principals problemes ètics.

L’ètica o filosofia pràctica
L’ètica o filosofia pràctica intentarespondre els problemes que planteja la vida en societat i fa una reflexió sobre el comportament humà des de la perspectiva del bé i del mal.
Una de les qüestions més importants de què s’ocupal’ètica és la relació entre els fins i els mitjans.
En general, els especialistes que es dediquen a aquestes qüestions consideren que els fins no justifiquen mai els mitjans.

Les ètiques materials i lesètiques formals
El primer cal aclarir és el concepte material. Material equival aquí a contingut, objectiu: les ètiques materials consideren que la moralitat de les acciones humans depèn delcontingut que es busca. Les diferents ètiques materials consideren que hi ha un objectiu que és desitjable per sobre de tot i que aquest objectiu és el que han de cercar les persones per viure moralment bé.A l’antiga Grècia Aristòtil afirmava que aquest objectiu era la felicitat, mentre que per Epicur era el plaer i per Zenó l’austeritat. A l’època medieval els filòsofs cristians pensaven que elprincipal objectiu era la salvació. A l’època contemporània Rawls considera que el principal objectiu és la justícia i Habermas el diàleg.
Les ètiques formals presenten una gran diferència respecte alssistemes ètics materials. Per a les ètiques formals l’important no és el contingut de les nostres accions sinó la forma: no el què sinó el com de les accions.
Per Jean-Paul Sartre, un dels defensorsd’aquesta postura, caldria que abans de prendre qualsevol decisió ens preguntéssim: què passaria si tothom fes com jo?

Els principals problemes ètics
¿Què és la llibertat? ¿En què consisteix ladignitat de la persona? ¿Quins són els drets humans i per què cal respectar-los? ¿Què és la justícia? ¿Quins són els límits de la investigació científica? Són algunes de les qüestions de què...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • etica y eticidad
  • Etica
  • Etica
  • Etica
  • Ética
  • La etica
  • Etica
  • La etica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS