Análisis de los medios en la sociedad en red

Páginas: 8 (1840 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2012
PAC1: ANÀLISI DELS MITJANS A LA SOCIETAT EN XARXA
Segons el darrer informe d’inversió publicitària Infoadex, Internet és l’únic mitjà convencional que resisteix, de moment, l’impacte de la crisi econòmica. En concret, la inversió publicitària d’Internet va ser al 2009 d’uns 654 milions d’€, xifra que suposa un augment del 7,2% respecte l’any anterior. La tendència és a la baixa en els altresmitjans. És a dir, ràdio, televisió, revistes, diaris i publicitat exterior redueixen la seva inversió publicitària, amb descensos molt importants. Això sí, dins de la categoria global “televisió”, els canals generalistes de la TDT sí que incrementen la seva inversió publicitària.
En xifres globals, la Inversió Real Estimada del mercat publicitari al 2009 va ser de gairebé 12.700 milions d’€, ambun decreixement del 14,9% respecte als 14.915,7 milions de l’any anterior. Comparant el percentatge que representen mitjans convencionals i no convencionals en el mercat publicitari, s’observen diferents fenòmens. D’una banda, els mitjans convencionals (en què s’engloben, entre d’altres, el cinema, la ràdio, la televisió, la premsa escrita i Internet) suposen el 44,3% del pastís publicitari al2009, un 3,3% menys que al 2008. En el cas dels mitjans no convencionals (en què s’engloben, entre d’altres, els catàlegs, el mailing personalitzat o els regals publicitaris), van suposar el 55,7% de la inversió total.
Què pot explicar que Internet augmenti any rere any la seva inversió publicitària, mentre que en el conjunt dels mitjans convencionals hi ha una desfeta econòmica? S’està produint unfenomen de què els grans grups de comunicació n’estan prenent bona nota: la migració digital, tot i les crítiques dels detractors d’Internet, que defensen la idea que Internet “està conduint cap a un aïllament social i un trencament de la comunicació social i la vida familiar” . Els lectors utilitzen cada cop més l’entorn Internet per informar-se o entretenir-se: segons es desprèn de l’informed’inversió publicitària, revistes i dominicals han perdut més d’un 30% d’inversió publicitària. Esmentem, per exemple, els casos dels grups editors dels dos diaris més llegits al nostre país: El País i El Mundo. Al 2009, el grup Prisa va obtenir uns ingressos publicitaris de prop de 628 milions d’€, un 22% menys que al 2008. El descens d’ingressos publicitaris d’Unidad Editorial també és molt important:al 2009 va guanyar 199,3 milions d’€, amb un descens del 26% respecte al 2008. N’hem esmentat només dos exemples, però els números vermells han estat presents en altres grups multimèdia. Les xifres negatives s’han traduït en acomiadaments, forta contenció de despeses, retallades salarials i tancaments de delegacions. Per fer front a aquests resultats, les empreses comencen a moure fitxa. Així, ElMundo està fent una aposta molt decidida per Internet amb el llançament d’Orbyt. Es tracta d’una plataforma que permet als subscriptors, entre d’altres coses, llegir el diari on line, accedir a l’hemeroteca i interactuar amb el redactor de la notícia que està llegint l’usuari. Orbyt planteja un doble interrogant: és el primer pas per a la premsa digital de pagament? i, en ser una plataforma depagament, tindrà èxit? Només cal pensar en el digital Factual, que es va veure obligat a canviar el seu plantejament i esdevenir un mitjà d’accés lliure. En línies generals, es constata una aposta molt forta dels diaris per les seves edicions en línia, afegint-hi nombrosos serveis. No només actualitzen constantment les notícies, sinó que ja disposen de continguts multimèdia (vídeos o àudios), espoden comentar notícies... És possible que, amb aquesta estratègia digital, els propietaris dels diaris puguin contenir la sagnia de lectors que estan patint amb les seves edicions en paper.
Una altra xifra confirma el bon estat de les noves tecnologies: el consum de serveis de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) va ascendir, al 2008, a prop de 13.120 milions d’€, un 6,3%...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ANALISIS DE REDES POR MEDIO DE MODELBUILDER
  • Influencia de los medios de comunicación en la sociedad analisis
  • Sociedad red
  • Sociedad Red
  • sociedad red
  • sociedad en red
  • la sociedad en red
  • Sociedad Red

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS