anarquistes i marxistes

Páginas: 5 (1167 palabras) Publicado: 15 de enero de 2015
PER QUÈ ES VAN ENFRONTAR ANARQUISTES I MARXISTES EN LA PRIMERA INERNACIONAL?

Identifica cadascun dels documents i sintetitza’n el contingut.
DOC. 1: Es veu un accident de treball, n’hi havia molts ja que les condicions de treball eren pèssimes i això va estimular la politització dels treballadors, per a defensar les seves condicions.
DOC. 2: Es va trencar l’AIT per diversos motius: elsbakuninistes no acceptaven les imposicions dels marxistes a favor de la creació de partits obrers, els anarquistes en van ser expulsats i van crear l’anomenada Internacional Antiautoritària i a més, el Consell Federal de l’AIT es va traslladar a Nova York on no va tenir èxit i es va acabar dissolent.
DOC. 3: Els anarquistes volien abolir tots els estats per a que cap internacional es pogués convertiren un instrument autoritari. Volien fer política obrera per a destruir completament els governs autoritaris i aconseguir el triomf de la lliure federació.
DOC. 4: Les idees dels socialistes eren a favor dels obrers, volien poder polític per a la classe treballadora, transformar la propietat individual en col·lectiva, social o comuna i també, volien abolir totes les altres classes socials iconvertir-les en una sola classe, la els treballadors.
DOC. 5: Els encarregats de redactar el Manifest del partit comunista (el programa teòric i pràctic, destinat a la publicitat de la Lliga Comunista, una organització obrera internacional) van ser Karl Marx i Friedrich Engels.
DOC. 6: Bakunin diu que Marx vol el mateix que ells, el triomf de la igualtat econòmica i social però Marx ho volaconseguir a partir de la negació de la llibertat i ells ho volen per mitjà de l’abolició de l’Estat.
DOC. 7: Espanya va tenir un fort sentiment d’anarquisme ja que les propostes anarquistes eren contràries a l’acció política i Espanya tenia una població escassament il·lustrada i profundament decebuda per l’acció dels partits. Era un país amb dificultats per a l’associacionisme obrer i amb persecucionsconstants i la forma d’organització anarquista es presentava molt més àgil pel fet de no tenir una estructura fia, de donar llibertat d’acció a les seccions locals i de prendre les decisions de manera assembleària.
DOC. 8: Ens representa diferents Regions i la distribució de les federacions locals de l’AIT.
DOC. 9: Els anarquistes son contraris a l’acció política, oposats a la formació de partits,defensen l’individualisme, rebutgen l’autoritat i jerarquia (abolició de l’Estat)i defensen la revolució espontània i l’acció sindical. Els marxistes són partidaris de l’acció política, defensen la formació d’un partit de classe obrera, defensen la revolució obrera organitzada i creen un Estat obrer (dictadura del proletariat).


Què era l’AIT? Quins ideals defensava? Quina difusió va tenir aEspanya? Com i quan es va dissoldre?
L'AIT era una associació que defensava la idea de aconseguir l'emancipació i que lluitava contra l'injust sistema capitalista. Va ser fundada el 28 de setembre de 1864 a Londres. Tenia una ideologia anarcosindicalista impulsada per Karl Marx amb la intenció de fer-la servir per a la coordinació entre les associacions de treballadors dels diferents països.Volien reconstruir un nou estat en el que adoptaria la forma de dictadura del proletariat i acabaria amb les diferencies socials i econòmiques, a partir de revolucions.
A Espanya va tenir èxit i es va anar entenent. Van crear assembles i fins i tot es van integrar molts altres grups obrers.
A partir del 1870 l'AIT va entrar en crisi, més que res per les diferències ideològiques entre elsanarquistes i els marxistes (entre Bakunin i Marx). Un dels punts que va voler tractar Marx era l'acció política i els anarquistes estaven totalment en contra d'aquest punt. Finalment, es va traslladar a Nova York, on no va tenir èxit i es va dissoldre al 1876.

Estableix, a partir dels DOC. 3, 4, 6 i 9, les diferències entre marxistes i bakuninistes, és a dir, entre socialistes i anarquistes.
Els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Principios de economía marxista (i)
  • Sofistes, Marxistes i Freuf
  • MARXISTAS
  • marxistas
  • Estado Marxista
  • Marxista
  • escuela marxista, positivista y marxista
  • Paradigma Marxista y Neo Marxista

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS