Anàlisis De El Tartufo De Moliere

Páginas: 12 (2913 palabras) Publicado: 21 de enero de 2013
TARTUF - MOLIÈRE
1- Resum
L'obra que he triat per fer aquest treball que Tartuf, una de les moltes obres del francès Molière. Com que la obra en si no té, com a mínim, en la versió traduïda que va caure a les meves mans, més de cent pàgines i es queda en poc més de noranta, el meu anàlisis i treball englobarà la totalitat de la obra literària de Molière, i no només una secció.
Per començar ellresum d'aquesta obra, cal deixar clar, primerament, que és aquesta una obra de teatre, una comèdia, com no podria ésser d'altra manera tractant-se, com es tracta, d'una obra del famós actor i dramaturg Molière. Evidentment l'obra està carregada d'una crítica social molt profunda, donant-li així l'aire característic de les obres d'aquest autor. Tant és així, que en un principi i després de la sevaestrena l'any 1664, Tartuf va ser cancel·lada per desig exprés dels home de fe, que veien immoral la representació d'una obra on es criticava tant obertament i es deixava tant malament a un home piadós.
Però m'estic avançant, l'obra Tartuf (o L'Impostor, com va ser anomenada per molière despres d ela seva prohibició) tracta sobre un home, anomenat Orgón, posseïdor d'una petita fortuna i certaprosperitat i bonança econòmica, que es deixa influenciar sobre manera per en Tartuf (Tartuffe és el nom francès de la trufa amagada sota terra), un pobre hipòcrita molt beat que té unes maneres una mica descuidades. Així, tota la família està assabentada de les intencions i els mètodes d'aquest Tartuf per a enlluernar n'Orgón, que va aconseguir que aquest últim l'adoptés a casa seva quan era unpobre home beat que no tenia on caure mort, i que ara intenta aprofitar la situació per "pillar" el que pugui de la situació. Els únics que no se n'adonen d'això són n'Orgón i la seva mare.
Així la situació, tota la casa odia i vol veure fora a en Tartuf menys els dos personatges ja esmentats, i aquest entre tant va fent de les seves, aconseguint que Orgón el vulgui casar amb la seva filla Mariana(en detriment del pobre Valerio, que ja havia sol·licitat la seva mà en matrimoni). Damis, fill i hereu de n'Orgón, no ho pot permetre, i quan sent una conversa d'en Tartuf amb la seva madrasta Elmira on aquest li confessa el seu amor, corre a acusar-lo davant de son pare. Però no només no aconsegueix el que vol (deslligar el compromís de matrimoni i expulsar Tartuf), sinó que acaba sent el mateixdesheretat i expulsat de la vivenda familiar, sent anomenat en Tartuf com a hereu únic per n'Orgón.
Amb aquesta situació crítica, la família intenta fer veure a n'Orgón les maldats d'en Tartuf, i Elmira, fent que s'amagui sota una taula, fa que en Tartuf es delati ell mateix confesant-li el seu amor davant del seu marit (que era amagat). Quan n'Orgón obre els ulls a la realitat i expulsa enTartuf de casa seva, aquest el denuncia a la justícia i davant del propi rei per tal de quedar-se amb tots els bens que ara li pertanyen (ja que n'Orgón l'havia fet nomenar hereu universal). Però aquest cop és a en Tartuf a qui li surt malament la jugada, i al portar el cas davant del rei, aquest se n'adona que ell és realment un impostor a qui ja perseguia la justicia per altres infàmies similars, ien Tartuf acaba sent detingut i empresonat, resolent-se la situació de manera satisfactòria per a tots menys ell, lògicament.
2- Identificar i contrastar
2.1- Marc Històric: Com ja he dit, Tartuf és una obra publicada i representada al 1664 a la França de Molière, una França que ja dominava amb mà de ferro el monarca absolutista, probablement, més gran de la història, Lluis XIV, tant admirat ivenerat pels francesos com odiat i temut a la gairebé totalitat del continent europeu. Així, la creació obra se situa es un context i un marc històric molt definit, amb un monarca molt poderòs que regia amb una tirania absolutista, al voltant dels quals s'arremolinava una cort i una sèrie de persones que volien, en certa manera, tenir ascendent envers el rei i que aquest fes els seus designis....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tartufo De Moliere
  • El tartufo de moliére
  • Tartufo Moliere
  • El Tartufo De Molière
  • TARTUFO ,MOLIERE. RESUMEN Y ANÁLISIS.
  • El Tartufo De Moliere Analisis
  • Analisis Tartufo De Moliere
  • Ensayo de tartufo de moliere

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS