Avantguardisme

Páginas: 9 (2190 palabras) Publicado: 7 de enero de 2013
AVANTGUARDISME
-Cubisme
-Dadaisme
-Futurisme
-Surrealisme

El cubisme
El cubisme neix com a escola pictòrica l’any 1907. Picasso i Braque treballen junts i comparteixen experiments i troballes.
Picasso va posar les bases del cubisme amb uns quadres de tema català: Les senyoretes del carrer d’Avinyò. Els preocupava més crear un nou llenguatge pictòric més que transmetre un gran valorestètic i per aquest motiu van pintar coses del seu entorn, de la vida quotidiana, com un gerro o una flor, algun retrat d’algun amic o familiar…
La manera de pintar del cubisme era diferent, pintaven els quadres des de diferents perspectives com si es tractes de figures geomètriques vistes des de diferents perspectives. Es a dir que persones i objectes eren representats com a figures geomètriquescombinades des de diferents punts de vista.
El cubisme analític
els anys 1909-1912 van desenvolupar el cubisme analític que consistia en la descomposició de la imatge en plans geomètrics de colors neutres. Això provocava que en els seus quadres gairebé no podem identificar quin objecte representa el quadre.
Els anys 1911 i 1912 les pintures van evolucionar cap a un cubisme pràcticamentabstracte, que el van anomenar ”cubisme hermètic”. A Picasso i a Braque no els interessava l’art abstracte així que van introduir elements realistes a les seves pintures posteriors, aquests elements realistes primer van ser lletres escrites sobre la pintura.
El cubisme sintètic
van decidir més tard enganxar trossos de la realitat com retalls de diaris, papers d’empaperar... sobre la tela del quadre.I així neix el collage.
Els anys 1912-1914 Picasso i Braque van desenvolupar el cubisme sintètic que consistia en tractar la imatge com si fossin plans geomètrics, fent que l’objecte quedes totalment simplificat a la seva forma més simple. Les composicions eren clares de veure i molt ordenades, es adir que deixen l’art abstracte, ara es podia veure clarament de quin objecte es tractava encaraque no estigues representat de la manera tradicional.
Es va afegir al moviment el pintor Juan Gris, considerava que la pintura era una arquitectura plana amb colors. Es considerat el millor exponent del cubisme sintètic .

El cubisme literari
El cubisme literari arranca l’any 1913 gracies al poeta Guillaume Apollinaire. Al igual que la pintura cubista descomponia les formes humanes i elsobjectes en formes geomètriques, la poesia cubista, agafa les idees principals d’una experiència, fragmentant així la obra i desprès tornant a escriure-les reordenades, barrejant conceptes, imatges o fases ...
El cal·ligrama és la forma una forma de poesia cubista que té precedents grecs i àrabs, però va ser Guillaume qui el va estendre i li va donar nom. Combina literatura i la plàstica, es tracta deuna poesia que forma una imatge que suggereix el poema.

El Dadaisme

Va ser fundat a Zuric, l’any 1916, pel poeta Tristan Tzara , juntament amb altres escriptors com Hugo Ball, i ràpidament es va internacionalitzar, fins que en l’any 1924 el moviment va desembocar en el superrealisme. El nom ‘’dadaisme’’ va ser escollit a l’atzar, obrint el diccionari i llençant un ganivet en l’aire finsque es clavés en la primera paraula, aquesta fou Da-dà, que és el balbuceig infantil. Es caracteritza per la voluntat de demolició de l’ordre establert i per la voluntat d’anarquisme. Els dadaistes van adoptar una actitud rebel contra la raó, la moral i la religió, que segons els artistes, eren les culpables de la Primera Guerra Mundial i van emprendre la tasca de destruir els ideals i les normesque regien entre els artistes. La seva actitud contrària els va portar a impulsar l’alliberament de l’individu, la superació de totes les inhibicions i la creació d’un llenguatge incoherent, on l’espontaneïtat, l’atzar i l’absurd ocupaven un lloc destacat.

El Futurisme
Moviment del món de les màquines, el qual és molt important la velocitat. Neix l’any 1909 de la mà de Filippo Tommaso...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Noucentisme, modernisme i avantguardisme
  • Avantguardisme a catalunya
  • Avantguardisme-dadaisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS