BASES Operacionalització De Conceptes

Páginas: 4 (986 palabras) Publicado: 6 de noviembre de 2015
Operacionalització de conceptes


Després de definir l'objecte d'estudi i el marc teòric, comença el procés de mesura dels fenòmens investigats. En el cas de les ciències socials, aquest procés demesura és més complex perquè en molts casos els fenòmens socials no són directament observables i en alguns casos tenen un caràcter qualitatiu.

Els conceptes no es poden mesurar directament, sinó querequereixen un procés d' operacionalització per “traspassar” el llenguatge de la teoria (conceptes) al llenguatge de la investigació (indicadors). (1). En aquest procés se separen les diferentsdimensions que integren un concepte i es busquen indicadors que permetin mesurar-les.

Els indicadors poden materialitzar-se en diferents formes (preguntes en un qüestionari o en una entrevista, registred'una conducta observable, dades estadístiques recollides en un cens, etc.), segons la tècnica d'obtenció d'informació que s'hagi seleccionat en el disseny d'investigació.


VARIABLES I ESCALES DEMESURA

Una variable és una característica observada sobre els individus que pot adoptar diferents valors. Els atributs són les diferents categories o valors que composen la variable, en funció delsquals es classifiquen els individus en un grup o altre.

Per mesurar adequadament una variable el procediment de classificació ha de complir els requisits d' exhaustivitat (han de tenir suficientscategories per poder classificar tots els casos considerats),

exclusivitat (les categories han de ser mútuament exclusives, és a dir, que cada cas només ha de poder ser classificat en una categoria)

iprecisió (fer el major nombre de distincions possibles).


Cal mesurar les variables en l' escala apropiada per cada cas:

L' ESCALA NOMINAL és el nivell més baix de mesura. Només permet agrupar iclassificar els individus en categories exhaustives i mútuament exclusives entre les que no es pot establir una relació d'ordre, és a dir, només indiquen la presència o absència d'una característica....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Conceptos basados en
  • Bases conceptos y fandamentos de la capacitacion
  • Concepto De Acido Base
  • Concepto de ácidos y bases
  • Conceptos Acido-Base
  • Conceptos Básicos De La Base De Datos
  • Conceptos básicos de Bases de Datos
  • Base De La Historia: Conceptos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS