blonk

Páginas: 6 (1451 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2015
1. Un barril de sabó moll
Un bon dia a la vila, en què els núvols anunciaven tempesta, un dels quatre llaüts de la mina Teresa, el Llampec, va lligar amarres al molló del Pedret. El vaixell transportava barrils de sabó moll i el seu patró, Pere Camps, un home molt violent i de mal tracte, va manar a en Florenci, un peó que mai obria la boca, que pugés un barril a la botiga de l'Adelaida. EnFlorenci va obeir sense dir res i va començar a pujar el carreró que portava a la botiga, el més costerut de la vila. Ningú no entenia com en Florenci feia aquesta feina sense queixar-se quan, de sobte, va començar a ploure molt. Llavors es va començar a queixar perquè el barril pesava molt i relliscava amb l'aigua. Va ser aleshores que se sentí  una mena de tro: el barril que conduïa en Florencihavia baixat rodolant pel carreró i s'havia esclafat contra el Cafè de l'Alexandre; amb l'aigua de la pluja es va aixecar una gran muntanya d'escuma. En Pere Camps, que pujava pel carreró en el moment en què el barril va esmunyir-se de les mans d'en Florenci, va haver d'amagar-se a la barberia de la Clenxa. Mai no sabrem si aquest accident fou fortuït o volgut. El cert és que ningú no hi va prendremal. (Resum fet per Laura Iriarte )

2. La Plaga de la Ribera
El narrador, mitjançant una carta que envia al director de la presó de Lleida, es presenta. Es diu Jeroni Salses i Santapiga i és agutzil del seu poble. Segons ell, fa molt bé i correctament el seu càrrec i diu que també  ha après a ser bon pregoner.
En Jeroni explica què ha passat amb la Casa de la Vila. Volien enderrocar-la iconstruir-ne una de nova. Després de molt de temps, el dia en què es guardava un minut de silenci per la mort de la sogra del secretari, es va decidir el començament de les obres. Abans d’enderrocar l’edifici calia buidar-lo. Es van fer lots amb els objectes de la casa per sortejar-los entre els regidors i els funcionaris. Al Jeroni li va tocar el retrat del rei, l’arxiu del cadastre, vuit capgrossosde la Festa Major i un presoner que hi havia a la garjola de Ca la Vila, també anomenat la Plaga de la Ribera o Valerià.
Al presoner l’havien enxampat quan el tractor que robava se li va quedar parat al mig de la Plaça de l’Església, davant del Cafè de la Granota.
A la seva dona, l’Elisenda, no li va agradar gens tot això al principi perquè la seva casa va quedar plena d’objectes inútils imolestos, i perquè tampoc es refiaven de la Plaga de la Ribera. No obstant, amb el pas de les setmanes van anar agafant confiança amb el presoner, fins al punt en què ell fins i tot va començar a ajudar a l’Elisenda amb les feines de casa. A sobre, feia una sopa boníssima. Per una altra banda, ell estava frustrat perquè de petit somniava amb ser un lladre famós, però la realitat es que era inútil i nose li dóna gens bé robar. Per això, en Jeroni escriu al director, per demanar-li si en Valerià pot anar a la presó per aprendre d’altres lladres. (Resum fet per Paula Ramírez)

5. “Informe provisional sobre la correguda de l'Elies”
La història que s'explica en aquest conte tracta d’un home, l'Elies Santapau, que està casat amb una dona que fa dos mesos que està malalta. Un dia calorós de julioll'Elies surt corrent per tot el poble per arribar al Cafè del Silveri, d'on surten els autocars cap a Lleida. Mentre la seva correguda, la gent del poble, tafanera, comença a fer comentaris sobre la seva riquesa i a especular sobre el motiu d'aquella carrera.
A l'arribar al Cafè del Silveri, l’Elies es troba l'autocar a punt de sortir i l'atura per explicar-li al conductor de l'ordinari de Lleidaque no porti les pastilles per a la seva dona, que, segons ha dit el metge, està a punt de morir i ja no s'hi pot fer res. (Resum fet per Lluís Navarro)

6. Futbol de Ribera
A partir de la fotografia de l’equip de futbol del poble, el vell Cristòfol explica al narrador el partit memorable que va tenir lloc fa temps, quan l’equip local va jugar contra el visitant, d’una vila dels Monegres....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS