Casa de Nines

Páginas: 26 (6342 palabras) Publicado: 9 de junio de 2013







Jugant amb Nines
Anàlisi de Casa de Nines
de Henrik Ibsen


Índex
1. L’Autor
2. El Context Històric
2.1. Pinzellades d’Història Noruega
2.2. El Teatre Noruec: el teatre d’Ibsen
3. Casa de Nines
3.1. Introducció
3.2. Argument
3.3. Dins la casa: Resum analitzat
4. Els Personatges
4.1. Nora: La Nina
4.2. Ela Altres:
4.2.1. Torvald
4.2.2. Sra Linde
4.2.3. DoctorRank
4.2.4. Krogstad
4.2.5. Ana Maria
5. Opinió
Jugant amb Nines

1. L’autor
Henrik Ibsen va néixer el 20 març 1828 in Skien. Era el gran de cinc germans, quatre nois i la seva germana Hedvig, que era tres anys menor. Ell s'assemblava al seu pare, tenien el mateix nas, però Henrik tenia el pèl fosc de la seva mare. Des de petit mostrava interès per tot allò que tenia alguna cosa a veure ambel teatre: roba, dibuixos, nines i trucs de mans. La majoria dels nens de la seva edat pensaven que era un nen arrogant. En realitat era guapo, sempre ben vestit, ben educat i sabia ballar, això li va permetre tenir un cert èxit amb les noies.
Després de marxar del seu país, va tenir dificultats per tornar al seu lloc de naixement, va acabar per no escriure gairebé mai als seus pares, perdent elcontacte amb ells. Quan el seu pare va morir l’any 1877, Henrik va explicar al seu oncle Christian Paus que el motiu pel qual no escrivia als seus pares era perquè no els podia ajudar de cap manera pràctica.
Va publicar la seva última obra “Quan despertem d’entre els morts” i el va anomenar un “epíleg dramàtic”, on descriu la vida d'un artista que s'assembla a ell en moltes coses. També vaquedar com epíleg de la seva producció ja que degut a la seva malaltia no va poder seguir escrivint. Va dedicar la seva vida a l’art i al teatre i va aconseguir guanyar respecte davant els dramaturgs més importants de la seva època.
També era poeta, i va publicar una col·lecció de poemes l’any 1871. Tot i així, el teatre va ser la seva vocació. Hi va contribuir amb una nova vitalitat, profunditatpsicològica i un significat social que el teatre trobava a faltar des de l'època de Shakespeare. Les seves obres tracten de gent de classe mitja de la seva època. Són persones amb una rutina diària que es veu interrompuda de sobte per una circumstància tràgica i s'han d'enfrontar a una crisi profunda dins les seves vides. Han estat conduïdes cegament a la desgràcia i per això són ells mateixosresponsables de la seva crisi. Quan miren enrere i veuen la seva vida, es veuen obligats a afrontar-la.
Ibsen va passar 27 anys de la seva vida a l'estranger, a Itàlia i Alemanya. Va abandonar el seu país als 36 anys, l’any 1864, i no va tornar a Kristiana (Oslo) fins als 63 anys, on va passar els últims 15 anys de la seva vida i finalment va morir l’any 1906.






2. El Context Històric.2.1. Pinzellades d’història Noruega.
Al 1814 i els següents anys, Noruega va estar lluitant repetidament per la seva existència. Va estar en la pitjor depressió econòmica de la seva història. El mercat amb Dinamarca s'havia dissolt i Anglaterra va tancar el seu mercat de vímet. Molts dels rics de classe mitjana ho van perdre tot. Parlem d’una crisi que va ser llarga i dura.
L’any 1830 Noruega vapassar per un període de creixement econòmic, es van desenvolupar els drets de mercaderies i es van abaixar les tarifes de la duana. Noruega va començar a participar en el desenvolupament d’Europa. Van posar la primera línia de ferrocarril entre Oslo i Eidsvoll l'any 1854. Es van establir línies telegràfiques i es van introduir nous mètodes en l'agricultura.
La base per a una indústria moderna esva posar l’any 1840, quan es van construir les primeres fàbriques tèxtils i d’enginyeria. Entre el 1850 i el 1880 van incrementar considerablement el nombre de negocis. (En aquest període Ibsen va escriure “Casa de Nines”, concretament l’any 1879).
Aquest desenvolupament econòmic va anar seguit de conflictes de classes. La revolució del febrer de 1848 va tenir conseqüències per al moviment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Niños cas
  • Casa De Nines
  • Caso clinica niños
  • Caso de los niños muertos en tamaulipas
  • caso niñas atala
  • Definicion De Niño Feral y Un Caso
  • Una ama de casa, un carpintero y un niño
  • Los Niños Ferales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS