Catala sele acabat

Páginas: 38 (9471 palabras) Publicado: 31 de julio de 2015
1. Concepte de Romanticisme i Renaixença (definició, caractéristiques, cronologia i etapes). Jocs Florals.

El romanticisme és un moviment cultural i literari, oposat als cànonns neoclàssics sorgits arran de la Revolució industrial a finals del S.XVIII a Alemanya i Anglaterra.

A Espanya i a Catalunya el Romanticisme hi va entrar al principis del segle XIX, quan Europa estava en regressió.Aquest es va difondre a través de dues revistes: El vapor i El Europeu.

En les caractéristiques del moviment hi trouant dues tendències, els partidaris d’un Romanticisme mes conservador, amb la plataforma de difusió El Europeo; i els partidaris d’un Romanticisme liberal, amb la plataforma de difusió El Vapor.

Per altra banda, dins aquestes trobam: l’insatisfacció amb el món real, per tant hi ha unarecerca d’un món ideal; la nostàlgia del passat; l’atracció per ambients melancòlics, foscos i misteriosos; l’aparició del Nacionalisme; l’exaltació del jo; l’imaginació i la fantasia per sobre de la raó i el sorgiment del panteisme.

Per altra banda hi trobam la Renaixença, que és un moviment cultural que va derivar a Catalunya del Romanticisme europeu, en que afavoria la recuperación dels signesd’identitat com a doble, la normativització cultural i l’ús literari del català. També es convertirà en un moviment polític que cercar les signes d’identitat propis en dos sentits.

Aquest moviment el podem situar entre la Decadència i el Modernisme, començant així el 1833 amb la publicació en la revista “El Vapor” del poema La Patria i acabant el 1877 amb el premi en els Jocs Florals de JacintVerdaguer i Àngel Guimerà.
Com s’ha dit anteriorment amb el Romanticisme, en la Renaixença també hi trobam una polèmica lingüística, ja que després dels 3 segles de Decadència, el Català havia perdut el seu prestigi i confiança dels autors. Aquesta polèmica es trobava entre el Català Acadèmic, amb la proposta d’un model de llengua arcaic, i el “Català que ara es parla” en el què proposen un modelpopulista. Finalment, cap dels dos va prosperar sinó que fou Pompeu Fabra qui aconseguí el consens definitiu.

En aquest context de la Renaixença podem situar els Jocs Florals, que és un certamen poètic que sota el tema “Pàtria, fe, amor”, es van proposar de recuperar la literatura culta, primer en l’àmbit poètic i després en altres gèneres.
D’alguna manera van ser una plataforma de l’ideari dela Renaixença, ja que només admiten obres en Català, per tan, van donar prestigio social a la lengua; va ser també una plataforma d’ensenyament i així, d’alguna manera també posaren en relació els escriptors amb el públic.

2. Característiques de la Renaixença al Principat, al País Valencià i a les I. Balears (característiques, autours i obres).

En el Principat, la Renaixença, un movimentcultural i nacionalista, sorgeix gràcies a la burgesia catalana, i s’emmarca entre la Decadència i el Modernisme, i serà possible gràcies als canvis econòmics i socials.

Aqueça moviment també serà polític, ja que cerca els senyals d’identitat nacionals en el passat i la tradició popular.
Per tant, serà en el Principat on es desenvolupa el gruix de l’ideari de la producció renaixentista, gràcies alscanvis econòmics i socials.

Referente as seus autors cal destacar el Pròleg a la primera edició de lo Gaiter de Llobregat (Joaquim Rubió i Ors) publicat al Diario de Barcelona (1841). Per altra banda, altres autors destacats son Aribau amb “La Pàtria”, Jacint Verdaguer, A. Guimerà, Serafí Pitarra i N. Oller.

Pel que fa a les I. Balears, no hi hagué una revolució industrial, per tant, laRenaixença queda relegada a un moviment literari. Aquest només incideix a Mallorca on cal destacar el naixement de la revista “La Palma”, un setmanari que introdueix les idees romàntiques. Estava redactada en Castellà, però exaltada la història, la literatura i les tradiciones catalanes.
Aquest setmanari contribuí a que els escriptors mallorquins s’interessessin en l’expressió en Català. Destaquen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • no acabat
  • sele sele
  • Sela
  • Sela
  • sele
  • Sela
  • Sele
  • selos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS