catala

Páginas: 4 (977 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2014
La novel·la de la guerra i l’exili: Joan Sales, Agustí Bartra i Vicenç Riera Llorca
1. Situació social
Aquest corrent literari comença amb la revolta militar del 19 de juliol de 1936, un diadesprès que a la resta d’Espanya. Aquesta revolta va ser dirigida per un sector important del exercit d’aquella època. Van haver-hi diverses causes per el qual es va fer aquest cop d’Estat. Hi ha de dostipus profundes i immediates:
Profundes: va haver-hi uns grans desequilibris socioeconòmics a Espanya. Molts grups socials privilegiats es van oposar a les reformes republicanes. Les classesprivilegiades tenien temor a una revolta social encontra del feixisme. Desengany dels treballadors davant la lentitud de les reformes republicanes. Radicalització de les forces politiques i sindicalsd’esquerra. Gran intervenció de l’exèrcit.
Immediates:polarització social i violència política. Deterioració del ordre públic. Intenció d’acabar amb el govern del front popular.

2. Literatura de l’exili i laguerra

GUERRA : Aquesta etapa va estar molt marcada per la limitació de la expressió cultural i literària de la pròpia llengua d’una regió. A Catalunya, concretament, es va prohibir la llenguacatalana i/o fer qualsevol elogi d’aquesta. Tots els escriptors que havien signat el manifest d’afirmació de la unitat cultura i lingüística amb Catalunya van ser marginats de la vida pública. Perexemple, la revista “ Mallorca Nova” editada a Barcelona, va ser un exemple de resistència.

EXILI: l’exili va suposar la voluntat de denuncia i de rebuig del nou regim franquista, alhora que va ser unaforma relativament còmode de salvació personal. Va suposar un canvi radical que afectà totes les formes de vida. Ja que viure exiliat era una vida molt cruel, la literatura per molts dels escriptorsexiliats va suposar una sortida fictícia davant de tota aquesta crueltat, tornant així als anys de gloria del seu passat o buscant el perdó entre tots i cadascú dels ciutadans.

3. JOAN SALES...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS