Catalán

Páginas: 48 (11996 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
catalan
ELS HORTS
Capítol 1
Mossén Llorenç era el capella i estava dient la missa, i Joanet, el seu escolà, li ajudava des de feia quasi dos anys.
Joanet era un xicon molt viu però amb el capellà es tornà més tranquil. Un dia després de la missa, mentre Mossén Llorenç es desvestía i guardava la roba, arribà el xiquet corrent i saltant dient que acababa d’arribar a l’esglesia un mercedesincreíble.
Aquest cotxe era de Begonya, la neboda de sor Magdalena, una monja que estava molt enferma.
Begonya li va dir al capellà que com son pare estava en Londres, quan va rebre el telegrama, on deia que sa tia estava mig moribunda, va reprendre el viatge de seguida per anar a veure-la.
El capellà li va explicar que sa tia havia estat molt enferma però que ara ja estava millor, i per laseua part l’abadessa li va dir que encara que sa tia no deia res, ella sabia que volia veure a la seua familia abans de morir.
Mossén Llorenç li va dir a l’abadessa que si ella ho trobava bé portaria a Begonya i al seu xofer a sa casa per a que menjaren i descansaren després del llarg viatge.
Una vegada en la casa del capellà, Begonya després de menjar i mantindre una conversació sobre el caféamb el capellà es va adormir en la comoditat de la butaca.
Capítol 2
Després de descansar van anar una altra volta al convent on sor Benign els esperava amb les claus en la má.
Quan van entrar havien dos monges que li van invitar a Begonya a entrar. L’abadessa volia que sor Magdalena rebera a Begonya a soles així que Mossén Llorenç li va acompanyar fins a la cambra on estava sa tia.
Quanla monja va veure a la seua neboda el rostre se l’iluminà d’alegria; Begonya s’acostà al llit i l’agafà les mans; el capellà, prop del llit, va proposar resar un avemaria per a donar gràcies per la bona visita.
Després sor Magdalena va fer sonar una campaneta i de seguida aparegué la germana cuinera, i sense que sor Magdalena diera res, ja sabia que ella tenia set i va portar suc de taronja.Al moment el capellà s’acomiadà i la monja començà, amb dificultat, a parlar amb la seua neboda. Li va contar la seua vida com a monja, des de que començà com a novicia fins al moment actual.
Més tard aparegué l’abadessa amb altres monjes que volien coneixer a Beonya abans d’anar-se´n a fer els treballs agraris i de corral.
Begonya, gràcies a la confiança que l’abadessa l’havia donat, liproposà posar na tela fosca en el finestral de la cambra de sa tia per fer l’ambient més íntim, cosa que li paregué molt bé i de seguida demanà a altra monja que ho fera.
Temps després aparegueren dos metges, u més vell i un altre més jove especialista en els ulls, as a dir, oftalmòleg, que va veure a una monja que portava el ulls embenats.
Begonya va voler quedar-se en l’hostaleria del convent pera estar més prop de sa tia ja que el metge havia dit que encara que estiguera millor podía pasar qualsevol cosa.
L’abadessa li va dir que elles no li podien donar tots els luxes a una milionaria com ella, però a ella aixó li donava el mateix, per aixó les monjes s’adonaren que era una bona persona.
Després de dinar en la sala d’hostaleria es va anar a descansar i va pensar en el metge jove,que ni tan sols l´havia mirat, fins que s’adormí.
Capítol 3
La mare abadessa cotinuava pensant que l’hostaleria no era el millor lloc per a una milionaria així que demanà que cridaren a donya Maria de Bellver i de Dalmau, viuda de Ribera i hereua Bellver, per a demanar-li que allotjara a Begonya i a son pare en l’host de Bellver.
Per la seua part, Begonya es despertà d’un sobresalt i s‘adonàque avia estat molt de temps dormint degut al cansanment del viatge. S’adonà de tot l’ocurrit: les monges l´havien cridat varies vegades amb poca insistencia però ella dormía profundament.
Com tenia un poc de gana agafà una taronja que li va resultar molt bona. Durant una mica va estar pensant en la seua infància, quan morí la seua mare i passà a viure amb els seus avis materns i després de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS