Catamierda

Páginas: 5 (1085 palabras) Publicado: 31 de octubre de 2015
Josep Maria de Sagarra
D’ascendència aristocràtica, estudià batxillerat entre Reus i Barcelona i va estudiar dret a la universitat de Barcelona on conegué a alguns dels intel·lectuals de l’època com els germans Duran. Guanya la Englantina d’Or als jocs florals de Barcelona de 1913 i un any després publicava el seu primer llibre de poemes. A l’escriptor l’esperava un futur brillant i moltconvencional més al 1916 abandona la seva carrera diplomàtica a l’ institut de Madrid per dedicar-se a la literatura.
Josep Maria de Sagarra era traductor, periodista, novel·lista, i dramaturg però principalment poeta.
Fins la guerra civil,Sagarra va alternar les col·laboracions periodístiques amb el teatre, la poesia y la narrativa en prosa y amb el pas del temps va esdevenir, en gran part gràciesal teatre, en un mite popular. Les seves obres destil·laven una gran dosis de costum històric y estaven protagonitzades per personatges típics.
Corrent de l’autor
Es va iniciar en la poesia i posteriorment, va re definir l’estètica i els continguts de la dramatúrgia, l’anomenada comèdia burgesa.
Sagarra va recollir dues grans influències: la de la cultura popular, evocant la Catalunya mítica,que li va servir de teló de fons a la majoria de les seves obres, en ambients rurals, mariners o ciutadans, i la de l’ordre i la mesura noucentistes. Aquesta síntesi, que va anomenar ‘poema dramàtic’, va arrelar en el públic barceloní. Sagarra es va convertir en un autor d’èxit comercial durant els anys vint i trenta amb obres com ara “L’Hostal de la Glòria” o “El Cafè de la Marina”, possiblement laseva obra més cèlebre.
Sagarra, però, no tan sols va ser capaç de connectar amb la burgesia, sinó també amb àmplies capes socials, fruit del regust popular de les creacions, del caràcter interclassista dels personatges i de la visió idealitzada de la societat catalana que reflectia.
El Cafè de la Marina
Resum
El Café de la Marina es una obra de teatre que relata la historia d’un Café situata un poble pesquer. La Rosa, filla d’en Libori, es casa i la Caterina s’ha de fer càrrec del Café. No es càrrec fàcil, ja que els habitants del poble malparlen de ella i del noi francès amb qui s’anava a casar però la Caterina deprimida, treballa per acontentar al seu pare.
Descripció de l’ambient
L’obra transcorre en el Cafè de la Marina, un Cafè situat a un poble pesquer arran del mar, al Capde Creus.
Sagarra, sense sortir del marc social i estricte de l'època, exemplifica les diferències socials, econòmiques i entre els homes i les dones; ho fa d’una manera colpidora.
Amb el Cafè de la Marina reviurem les dificultats per algú que no vol acotar el cap a la resta, algú amb opinió.
Temes tractats
El tema de la obra es el maxisme contra les dones, la forma de parlar, la críticasocial oculta i el triangle amorós.
Personatges
La Caterina es la protagonista de “El Cafè de la Marina”,com a personatges secundaris trobem el Libori,la Rufina,la Salvadora, el Rufí, la Rosa, el Rafel, el Claudi,el Bernat i el Luard.
La Caterina és la filla gran del Libori, té 25 anys. És un dona treballadora que ajuda al seu pare amb el Café. És una noia sentimental i de caràcter depressiudegut al seguit de fets que succeeixen abans que comenci aquesta obra , es veu obligada , primer a acceptar la seva condició de noia soltera en un poble ple de males llengües, i que, després, es veu sotmesa a la voluntat del seu pare. L'esperança de la Caterina es formar una família i aconseguir una relació amorosa sòlida. La Caterina ,es finalment recompensada amb un amor correspost i reconegut
ElLibori té 60 anys, és el propietari del Cafè de la Marina, és un home tendra, encara que té una materialista visió de la vida. Li dona més llibertat a la Rosa que a la Caterina, per la desgràcia que li va succeir a Caterina, a més, la Rosa s’assembla més a la seva mare ja morta.
La Rufina és comercianta de peix, te 40 anys, es la persona que ha posat la mala fama a la Caterina,molt treballadora....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS