Cinque Examen 1

Páginas: 20 (4798 palabras) Publicado: 15 de marzo de 2015
IMPERIALISME DE LES POTENCIES EUROPEES
ESTATS UNITS
Es va gestant més poc a poc durant algunes administracions com per exemple l’administració republicana del president McKinley( presideix EEUU des de 1897-1901). Durant aquest administració es van desenvolupar las idees de un estratega seu que era Alfred Maham. Aquestes idees es coneixen com “NAVALISME”. Es fonamenta amb el domini del mar, enconvertir-se en una potència marítima.
EL NAVALISME TÉ 4 PUNTS BÀSICS:
2 Formació d’una esquadra naval, Ocupació de bases en el pacífic,1 Hegemonia sobre el Carib, Construcció d’un canal que connecti el Pacífic amb l’Atlàntic.
Aquest 4 punts es van portar a terme als Estats Units.
1 -Hegemonia al Carib ,per controlar el Mar Carib: El conjunt de illes davant el golf(ILLES ANTILLES) fan un martancat i per controlar el mar hi ha de controlar-les. Le illes Antilles son: Cuba i República Dominicana.
Cuba en aquell moment era del domini espanyol.
Això genera la guerra Hispano- nord americana. Motius que porten als estats units en aquesta guerra:
-Interessos econòmics . Cuba es un lloc on es cultiva molt sucre, tabes, hi ha moltes mines de ferro, hi ha riquesa, matèria primera.
-Financers:Amèrica havia invertit molts diners en Cuba.
- Estratègics: Dominar Cuba implica dominar el mar del Carib.
Després de varis intents de comprar Cuba (fracàs) van aprofitar l’explosió un vaixell Amèrica al por de la Abana, “ el MAINE” . El més interessar en que explotes van ser els mateixos americans, perquè va ser una excusa per declara la guerra a Espanya. Internacionalment nord Amèrica nohavia fet res, no havia destacat.
2 -Formació d’una gran armada: El Americans ya ho tenien preparat , tenien una armada més moderna, més equipada. Espanya no va tenir cap oportunitat.
La guerra va Això va ser l’excusa per declarar la guerra a Espanya. Els americans ja. La guerra va durar poc, i va acabar amb el tractat de “Pau de Paris” 1898 (data clau per Espanya, es genera a Espanya una sensacióde decadència, primer moment en el que els espanyols ja no son una gran potència. Aquesta frustració es veurà també en la literatura). Tractat per la qual Espanya perdia Cuba, Puerto Rico, i els nords americans van aconseguir l’assentament espanyol a la illa de Guam, Les Marianes( molt important per la fosa marina més profunda), i les Filipines.
DOCTRINA MONROE: “Amèrica para los americanos”L’autor d’aquesta doctrina va ser James Monroe, cap els anys 20 del segle XIX. Durant un discurs sobre l’estat de la nació, però no va rebre oficialment la designació fins 30 anys després. En un discurs va fer un resum del seu pensament (doctrina Monroe). Elements de la doctrina:
-El continent americà no podrà mai considerarse com un lloc de futura colonització per part de les potències europees.“Amèrica para los americanos”. Perquè Amèrica ja esta repartit en una sèrie d’estats legítims. Això ho diu en el moment en el que el interès per augmentar els imperis colonials pels europeus està en expansió.
-El sistema polític de les potències europees es un sistema diferent del dels estats units. Els americans consideraran qualsevol intent d’estendre el sistema polític de la majoria d’estateuropeus a Amèrica com una agressió, perquè generarà inseguretat.
-Els americans mai han intervingut en les guerres europees ni ho faran. Tampoc s’han ficat en els afers colonials, per aquest motiu, no acceptaran que els europeus intervinguin en els assumptes dels americans.
El discurs va ser molt acollit, tot i que no eren molt conscient del seu veritable abast, perquè es complementa amb elneocolonialisme.
NEOCOLONIALISME( sig: Nou colonialisme)
Es una forma de colonitzar que van practicar els americans, sobretot al s XIX i principis del segle XX i que no es tracta de colonitzar un territori conquerint aquets territori, si no de colonitzar-lo a partir de la submissió d’aquell territori, sobretot econòmicament.
Es una política dirigia a conservar l’exploració colonial de països poc...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Examen 1
  • 1 Examen
  • EXAMEN 1
  • EXAMEN 1
  • Examen 1
  • examen 1
  • Examen 1
  • Examen 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS