cromosoma

Páginas: 11 (2625 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2014

Què podem aprendre dels nostres cromosomes?









Sandra Sánchez Gamero
1r batxillerat Científic
Biologia

PART 1: Què és un cromosoma?
Abans de començar, contesteu la pregunta d' aquest encapçalament: 
Què és un cromosoma? Sabeu si es poden veure al microscopi òptic? Sota quines condicions?
Un cromosoma és una estructura organitzada de ADN i proteïnes agrupades al nucli(histones). Els cromosomes són formacions allargades, constituïdes per elements anomenats cromàtides.
Amb el microscop otic si que es poden observar ,nomes quan la cromatina es troba en el seu maxim grau de compactació , es a dir, en la metafase la etapa de la mitosis o divisió cel·lular.
Quin sentit té per la cèl·lula eucariota l'aparició dels cromosomes?
Els cromosomes contenen la informaciógenètica, el que fan que indiquin el que ha de fer la cèl·lula, la seva estructura i les seves funcions principals, a mes els cromosomes al ser el grau d’empaquetament molt gran (1400 nanometres) , tenen la divisió cèl·lular mes regulada , es a dir, es mes difícil que hi hagi errors a l’hora de dividir el material genètic entre les cèl·lules filles.
Quants cromosomes conté una cèl.lula? D'onprovenen?
Depèn del tipus d’espècie pero en els animals cadascuna conté 2n (la n es el nombre de cromosomes que es reben de cada progenitor). En el nostre cas cada cèl·lula té 46 cromosomes(n=23 cromosomes) , 23 del pare i 23 de la mare.
Inseriu la imatge dels cromosomes en el cas dels humans i comenteu-la. Afegiu la imatge que recull les dotacions cromosòmiques d'altres espècies. Busqueu el nºde cromosomes d'alguns altres organismes: gallina, ceba, mosaca, gripau, ameba,... Què us suggereixen els números obtinguts?
Cariotip humà.
En la imatge observem els 46 cromosomes que formen part d’una cèl·lula humana. S’agrupen tenint en compte la seva mida, bandes i la posició del seu centròmer (metacèntrics, submetacèntrics i acrocèntrics).Aquest cariotip no te cap tipus de mutació genòmica. L ’individu que presenta aquest cariotip es masculí, ja que podem veure que els seus cromosomes sexuals son XY (grup 23).




Cariotip de cavall.


Aquest cariotp es de cavall ,presenta 64 cromosomes (n=32), podem veure que es un mascle perquè els seus cromosomes sexuals son XY. No té cap tipus de mutaciógènica.




Cariotip de porc
Aquest cariotip es de porc, presenta 38 cromosomes (n = 19), també podem veure que es un mascle i tampoc te mutacions geniques.




Cariotip de mosquit.
Aquest cariotip es de mosquit , presenta 6 cromosomes (n=3), no te mutacions gèniques


Cariotip de ceba.
Aquest cariotp es de ceba , presenta 16 cromosomes (n=8), note mutacions geniques.


Cariotip de la carpa.



Aquest cariotip es de carpa, conté 104 cromosomes (n=52), no presenta mutacions geniques.







Gallina: 78 cromosomes (n=39)
Ceba: 16 cromosomes ( n=8)
Mosca: 12 cromosomes (n=6)
Gripau :22 cromosomes (n=11)
Ameba: de 6 a 13 cromosomes
Existeix una gran varietat de números de cromosomes, que com ja sabem éscaracterístic de cada espècie. Podríem pensar que una major complexitat de l’organisme implica un major nombre cromosòmic, aquesta idea no és correcta ja que organismes que podríem considerar més simples que l’esser humà, tenen un major nombre de cromosomes (per exemple la gallina que te 78 cromosomes).







PART 2: Com fan els científics per "llegir" els cromosomes?
Quines característiquesutilitzen els científics per tal d'identificar i comparar cromosomes? Inseriu una imatge que resumeixi aquestes característiques.
Per llegir els cromosomes, els científics realitzen grups d’aquests depenent de:
La seva mida
El patró de bandes
La posició del centròmer

Primerament busqueu la definició de centròmer. Podeu explicar i il·lustrar amb imatges quines posicions pot ocupar el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cromosomas
  • cromosomas
  • cromosoma
  • Cromosomas
  • Cromosoma
  • cromosoma
  • Cromosomas
  • Cromosomas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS