cronologia del cambio

Páginas: 117 (29026 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2013
TEMA 1 – Introducció

Dret: conjunt de normes jurídiques que existeixen en una societat. Estableixen uns principis de conducta que es van creant al llarg del temps. Són normes per conviure. Hi ha molts tipus de normes: jurídiques, de comportament...
Normes jurídiques:
són normes generals.
Han d’afectar a tothom per igual. No poden ser “AD HOC” (normes particulars)
Són cohesives: sinóes compleixen tenen una sanció o càstig.
Aquestes normes jurídiques nomes poden ser creades per qui te autoritat.
Sempre ha existit el dret? Hi ha dos tipus de corrents:
Aristòtil: el dret ha existit sempre “AB INITIO” l’home és un ésser social per naturalesa. Aquesta naturalesa requereix d’unes normes per organitzar-se. Normes naturals.
Visió del origen del dret molt mes fosca s.XVII – s.XVIII: al inici de la societat va haver-hi un moment idíl·lic en el qual no hi havia normes, època paradisíaca. Amb el pas del temps i l’aparició dels interessos personals la societat es va convertir en normativa, per garantí la convivència. No son normes naturals, són normes creades i imposades.
TEMA 2 – Romanització i pobles pre-romans

Introducció
Les primeres fonts de les quals tenim un bonconeixement són les romanes i greco-romanes. La base del dret romà és encara avui conseqüència molt directe del nostre OJ actual.
Abans de la romanització a la península existien uns pobles pre-romans: ibers, situats a la part llevantina de la península i els celtes, ubicats a la messeta central i nord. Els romans van utilitzar la península com a front bèl·lic per a dominar el mediterrani en lesseves guerres púniques contra els cartaginesos. Hi ha indicis de que aquests poblats pre-romans tenien un OJ propi, però les cròniques dels romans ho tapen per a justificar la seva conquesta. Els romans van eliminar qualsevol resta d’aquests poblats i van constituir una civilització completament des de zero.
Ibers: tribus organitzats amb normes jurídiques: propietats privades, esclavatge,estructura jeràrquica. Com a conseqüència van ser conquerits fàcilment mitjançant pactes “FOEDUS”
Celtes: més endarrerits econòmicament. Estructura social de col·lectiu.
Romanització 218 aC
Procés d’expansió de la cultura romana per a altres territoris. Construcció de l’imperi romà. S’aplica la cultura i el dret romà a la força. Amb els Ibers es realitza mitjançant pactes “FOEDUS” els poblesindigents es sometent a l’autoritat de Roma, les seves terres passen en la majoria a ser propietat dels romans i es converteixen moltes vegades en esclaus.
Amb els Celtes el procés de romanització va ser molt mes intens. Va durar gairebé dos segles, era un conflicte bèl·lic permanent.
Els romans anaven expandint-se i aplicant el seu imperi progressivament per províncies “PRO-VINCERE”
Els romans creendiferents OJ, per a les diferents classes socials. Aquets van lligats amb la persona i els seus descendents allà on vagin, es a dir, són personals.
IUS CIVILE: s’aplica als romans de roma, els patricis.
IUS LATII: s’aplica a les tribus llatines d’Itàlia un cop conquerides.
IUS GENTIUM: s’aplica a la resta de gent i pobles ocupats.
En alguns casos per concessió imperial, la màxima autoritatpodia trencar i ascendir a una persona i als seus descendents. Era més rar que es produís el cas invers.
ANY 75  L’emperador Vespasià va eliminar el IUS GENTIUM per a satisfer al poble, aquets van passar a IUS LLATII.
ANY 212  L’emperador Caracalla concedeix el IUS CIVILE a tots els habitants de l’imperi.
Formació de les institucions i lleis
Constitució: només de caràcter general que nomésl’emperador pot crear i modificar.
Juristes / jurisprudents: personatges que apareixen a Roma amb la funció d’ajudar a interpretar la norma que estigui en vigor. Aquests generen noves interpretacions sobre les lleis, generen per tant, opinió jurídica i els jutges els poden fer cas. Aquests documents que creen els juristes s’anomenen IURA.
L’OJ Romà es divideix en LEGES (normes, constitucions) i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cronologia
  • Cronologia
  • Cronologìa
  • Cronología
  • Cronología
  • cronologia
  • Cronologia
  • Cronologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS