Desktop Photoshop

Páginas: 57 (14076 palabras) Publicado: 23 de octubre de 2011
Som du kommer märka är den här broschyren ett par år gammal och det har hänt en del sedan den skrevs.Det är framförallt på datorområdet där vi inte längre har disketter eller hårddiskar med väldigt begränsat lagerutrymme. Numera räknas utrymme snarast i Gigabyte än i Megabyte. Det gör att det oftast inte gör något att t.ex. bildfiler är stora i Megabyte räknat. Det har också hänt en del medprogrammen. Pagemaker finns knappt längre och har ersatts av InDesign som nu är uppe i 5 versionen (CS4, 2009). För övrigt så stämmer det, tryckhistorien är samma och sätten man bör använda programmen och dess funktioner inför tryck är likadan.

Från BIT till IT
Specialtryck som inledning till dtp-kurs
Innehåll och original: Text & Bild Information

INLEDNING

NTI-SKOLAN

1

© NTI-skolan2001 Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt av den 30 dec 1960 förbjudet utan medgivande av NTI-skolan. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering, stencilering, bandinspelning etc.

2

NTI-SKOLAN

INLEDNING

INNEHÅLL
INLEDNING

Desktop Publishing
Trycksaksframställning...................................................... 5

Layout
Typografi och grafisk form ............................................. 19 Bilden .................................................................................. 28 Färgen ................................................................................. 30 Layouten ............................................................................ 32 Några korta tips!.............................................................. 39

Detta häfte är ett specialtryck med de två första avsnitten ur bok 9 i NTI-Skolans serie Persondatorn. Det är tänkt att fungera som introduktion till NTI-Skolans kurs i desktop publishing.

NTI-SKOLAN

3

4

NTI-SKOLAN

INLEDNING

DESKTOP PUBLISHING

Trycksaksframställning
Begreppet desktop publishing myntadesav Paul Brainerd, skaparen av världens första och fortfarande mest spridda layoutprogram: Pagemaker. Desktop publishing kan närmast översättas som trycksaksproduktion i persondatormiljö.
et engelska ordet publishing har egentligen en vidare betydelse än så, och i och med den nya vågen med så kallad elektronisk publicering behöver inte längre slutresultatet bli ett tryckt alster. Ibland förkortasdet lite otympliga begreppet desktop publishing DTP. CAP (Computer Aided Publishing) är en annan förkortning för samma sak

D

(jämför med CAD och CAM). Till för bara drygt tio år sedan omfattade det normala arbetssättet vid tidningsproduktion eller annan trycksaksframställning ett flertal yrkeskategorier och likaså många mer eller mindre avancerade apparater (skrivmaskin, fotosättare,reprokamera, montagebord, vaxmaskin, etc). Idag kan man ta fram färdiga tryckoriginal, både för enfärgs-

DESKTOP PUBLISHING

NTI-SKOLAN

5

terna databaser, kalkyler och annan information som finns i datormiljö. Även i professionella sammanhang sparar DTP-tekniken ofta en hel del tid jämfört med äldre teknik. Tekniken ger nya möjligheter till kreativt skapande. Det är enkelt att prova olikalösningar och direkt se resultatet, och det färdiga resultatet kan skrivas ut som färdiga färgseparerade filmer utan något manuellt monteringsarbete. Det går till och med att trycka direkt från datorn förutsatt att man har en digital tryckpress.

tryck och färgtryck, i en vanlig persondator som ryms på ett skrivbord (desktop). Dessa nya möjligheter gör att nästan vem som helst kan ta fram enklatrycksaker som inbjudningar, rapporter, nyhetsblad, personaltidningar, blanketter och liknande. Det krävs naturligtvis fortfarande kunskaper i grafisk formgivning, typografi, tidningsproduktion eller vad man nu ämnar producera, men redskapen har blivit tillgängliga för alla.

Lite tryckhistoria
Redan på 700-talet skar kineserna ut skrivtecken i relief på träblock, dränkte in dem med tryckfärg och...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Desktop
  • Desktop
  • photoshop
  • Photoshop
  • PHOTOSHOP
  • Photoshop
  • photoshop
  • PHOTOSHOP

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS