Drames Rurals, Victor Catala

Páginas: 14 (3344 palabras) Publicado: 7 de abril de 2013
VÍCTOR CATALÀ
BIOGRAFIA
Caterina Albert (L'Escala, 1869-1966) va ser una gran novel·lista i narradora. També escriptora de poesia i monòlegs teatrals. Va néixer en una família on va treure molts aspectes que més endavant es veurien reflectits en les seves obres i la seva ideologia. El seu pare era diputat republicà i segurament va traspassar a la seva filla la seva identificacióamb la llengua catalana i les bases del seu catalanisme. La seva mare també escrivia poesia, d’allà l’autora, possiblement, va poder treure part del “autodidactisme” literari.

L’autora únicament va anar a l’escola primària al seu poble i un any a un pensionat on va començar a estudiar francès. De totes maneres, la família va decidir que prengués classes particulars, on va iniciar-se aldibuix, la pintura i l’escultura juntament amb la creació literària. Des de ben petita tenia una gran afició per la lectura, que va ajudar-la a desenvolupar la idea d’escriure ella mateixa.

Caterina, que escrivia amb el pseudònim de Víctor Català, sempre havia intentat separar la seva vida personal de la literària. En gran part de les seves obres tracta la temàtica de la dona i el món rural amb unavisió amarga de l'individu i la societat. Critica molts temes relacionats amb això com l'expressió del desig femení, la crítica a la institució del matrimoni, les relacions entre dones, la maternitat, la solitud o la vellesa. Ella tenia relació amb els escriptors de l’època Joan Maragall i Narcís Oller, amb els que tenia una important amistat.

Caterina Albert va ser una grandíssima autora sempresagaç, independent i plenament innovadora, que va millorar força la literatura catalana de l’època.






OBRA

Podríem dir que públicament la seva vida literària comença al 1989, quan li és premiat un poema "Lo llibre nou" i un monòleg teatral, als Jocs Florals d’Olot. Va ser aleshores quan va decidir refugiar-se sota el pseudònim de Víctor Català, al veure el escàndol que va originarveure que l’autora d’aquelles obres era una dona.

Durant la seva carrera literària va col·laborar en diverses publicacions periòdiques com Joventut, La Il·lustració Catalana o Feminal. El 1917 va presidir els Jocs Florals de Barcelona, on va pronunciar un discurs i va ser nomenada membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Podem diferenciar tres etapes en l’obra de VíctorCatalà. La primera, que coincideix amb l’època del Modernisme, és la més important, ja que publica moltes obres i amb una gran varietat de gèneres. Publica dos volums de poesia, El cant dels mesos (1901) i Llibre Blanc-Policromi-Tríptic (1905), un volum de teatre, Quatre monòlegs (1901), tres reculls de contes, Drames rurals (1902), Ombrívoles (1904) i Caires Vius (1907), i una novel·la, Solitud(1905), que causarà un gran revolt.

La segona etapa es caracteritza per un silenci editorial de l’autora davant els atacs noucentistes a la narrativa rural. Els volums de contes La Mare-Balena (1920) i Contrallums (1930), la novel·la Un film 3.000 metres (1926) i l'antologia Marines (1928), formen part de la segona etapa que quedarà interrompuda per la Guerra Civil.

Per últim, a la postguerrapublica un volum de contes en castellà, Retablo (1944), un de proses literàries no narratives, Mosaic (1946) i dos reculls de contes, Vida mòlta (1950) i Jubileu (1951).





PREC
Aquesta breu història és protagonitzada per una escaient damisel·la ciutadana i per un pelegrí de la terra aspra. L’home avisa i aconsella a la damisel·la que no llegeixi el seu llibre ja que no està fet persenyoretes com ella. Diu que el seu llibre és fet per a mans més coratjoses i gustos més rúfols. D’aquesta manera, el que fa és incitar encara més a la damisel·la i en general a les senyoretes de ciutat, a llegir aquest llibre ambientat en l’àmbit rural.


EL MET DE LES CONQUES
Aquesta narració ens explica la vida d’en Met de les Conques. Aquest és fill d’una dona soltera que conviu només amb ell...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drames Rurals Víctor Català
  • Drames Rurals, Català
  • Drames rurals
  • Drames Rurals
  • Drames rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS