DRAMES RURALS

Páginas: 31 (7654 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2013

























DRAMES RURALS – VÍCTOR CATALÀ
“Prec”, pròleg a Drames rurals
Pàg. 305 ex. 1
Amb quina estètica pots relacionar la descripció que Víctor Català fa de la “damisel·la ciutadana”?
La damisel·la ciutadana es presenta com una estirada dona de ciutat, de posat senyorívol, de cos esllanguit i rostre pàl·lid, d’ulls somniadors i llavis tristos1. Se’nfa referència com una dona refinada, endinsada en el seu món perfecte i entusiasmada amb aquella realitat fictícia que ella mateixa ha creat. Es tracta d’una dona fleuma, sense vitalitat i, per tant, sense opinió pròpia; una tòpic de dona corresponent al modernisme, discreta i submisa a l’home, convençuda de que és el que li pertoca. Els ulls somiadors transmeten la seva evasió del món real i, pertant, la falsa felicitat, mentre que els seus llavis denoten la tristesa que suposa l’ immobilisme, el fanatisme i la seva insignificança.
Pàg. 305 ex. 2
Què significa la metàfora “pelegrí de terra aspra”? Relaciona-la amb Víctor Català.
Significa que és un home que fa el camí de la vida. Aquesta, que ofereix situacions molt dures i circumstàncies complicades, es presenta com un camíaccidentat i feixuc, mentre que aquell que el recorre és el pelegrí d’aquesta terra tumultuosa, que ha de lluitar amb consciència de futur.
Víctor Català –Caterina Albert i Paradís- manté un estret lligam amb aquesta metàfora, ja que la seva vocació literària la va fer passar per dures etapes de professionalització o, si més no, d’escriptura, de manera que va viure en constant moviment, oferint sempre lavitalitat de la dona forta que era i que, en diverses ocasions, va plasmar en els seus relats. Així doncs, ella mateixa es va comportar com a pelegrina de terra aspra, és a dir, com a caminant del camí, com a vivent de la vida.
Pàg. 305 ex. 3
A què es refereixen les metàfores “pedruscalls” i “flors boscanes”?
Els pedruscalls són una representació de la dura vida dels personatges que apareixeranal llarg de la obra. Així com el modernisme pretenia plasmar l’ idealisme del món rural, Víctor Català opta per treure a la llum tots aquells aspectes obscurs d’aquest mateix, exposant drames de la vida tradicional i endarrerida. Els pedruscalls són un símbol bast, i es presenta de formes anguloses i endurides, en contrast amb la damisel·la de corbes gracioses.2 Amb aquests adjectius s’exposa larudesa de la vida rural i el desgast que comporta viure en constant abatiment (físic i psicològic). Les flors boscanes són un referent d’aquelles flors comunes i no massa boniques, però molt apreciades per a qualsevol persona pertanyent a aquest món trist, ja que és l’única gota d’alegria que els dóna força. Més tard aquestes flors es comparen amb les flors que la “damisel·la ciutadana” esmereixeria. D’aquesta manera es fa un contrast dels dos mons apel·lant als detalls de simplicitat - complexitat dels dos móns respectius.
Pàg. 305 ex. 4
Aquest pròleg es pot relacionar amb el títol del llibre? Justifica la resposta.
Aquest pròleg té relació directa amb el conjunt del llibre, ja que remet a un prec que es fa a una “damisel·la ciutadana” en advertir-la d’allò que es trobarà en lespàgines següents. En certa manera es pot entreveure la voluntat de l’autora per encuriosir a les lectores a les que va destinades i, així, obrir-los els ulls que, entre la tradició i la submissió als homes, han quedat tancats. El que sí que s’expressa clarament és la voluntat d’exposar al lector allò que els dotze contes amaguen, l’obscura essència que se’n deriva, és a dir, la brutalitat de lescircumstàncies en què l’encarnació de les persones provinents del món rural es troben. Així doncs, Prec introdueix al lector a un món de veritables drames rurals.









Els contes de Drames rurals:
(GRUP 1)
“El Met de les Conques”
Pag. 307 ex. 1
Explica les característiques del personatge del predicador. El pots relacionar amb l’artista modernista? Analitza el fragment on es parla...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drames Rurals
  • Drames rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • DRAMES RURALS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS