Drames Rurals

Páginas: 15 (3624 palabras) Publicado: 11 de junio de 2012
DRAMES RURALS

En met de les conques
L’àvia i la mare d’en Met eren família de les Conques (bruixes temudes per tots els habitants d’aquell poble). Per aquest motiu, la gent els deixava marginats, i fins i tot les mares els hi deia als seus fills que no s’hi acostessin. En Met també és rebutjat per tothom, fins que quan es fa més gran, a l’edat dels 14 anys, que se li mor la padrina, pren unaire trist i angelical i la gent ja no el deixa tan de banda.
Un dia arriba al poble un predicador de molta anomenada, a fer els sermons de la Quaresma al poble. Com tothom hi va, en Met també. En Met escolta el sermó, i li agrada tant, que a partir d’aquell dia escoltarà amb entusiasme tots els sermons que es duguin a terme a l’església.
Una nit, mentre en Met estava agitat al llit a la sevahabitació, va sentir crits a l’habitació de la vora, però no es va moure. Finalment, una veu el crida i al atansar-se a l’habitació, veu a la seva mare que està malalta, demanant-li que cridi a un metge, que s’està a punt de morir a causa dels bolets que havia menjat la nit anterior i que no li havien sentat massa bé. Va a buscar el metge, però està refredat i diu que passarà al matí següent. Al matísegüent, es troben a la mare morta, per intoxicació. En Met es sent més sol que mai, i un dia que va al bosc a prendre l’aire de la nit, se li apareix Jesús dient-li que es dirigeixi a dalt de la muntanya a fer penitència. Així ho fa, i aconsegueix arribar-hi, tot i que va perdent les forces que li queden i el camí se li havia fet molt dur i pesat. Aguanta uns quants dies a la cova, però a poc apoc es mor, amb una cama trencada. Uns caçadors es refugien a la cova i es troben amb l’esquelet d’en Met, però per no haver de declarar res, marxen tan aviat com poden i així no tenir res a veure.
Tema o idea central: El seguiment d'un ideal. (JESÚS)
Idil·li Xorc
S’inicia el capítol fent una descripció de tots els captaires i les captaires que es dirigien a la vila. Mentre fan camí, es trobenjunts a la Laia i al Tit, que són dos captaires del poble. En Tit tenia 60 anys, la Laia 53.
Tit o Josep:Era petit i rabassut. Amb prou feines podia caminar, s'aguantava amb dos bastons. Ell guardava els porcs en un clos. Era maltractat per la seva família.
Laia: Era alta i prima, i molt presumida, però li faltava un bull,era pubilla en una barraca on criava conills.

Cap dels dos tenia amicso parents prop d’allà. Tan l’un com l’altre es llevaven més d’hora per arribar a temps a l’hora de començar a treballar, i per això que es trobessin al matí i xerressin. Critiquen les seves miserables vides que els han tocat.
De sobte, veient la Laia que el Tit passava gana, li va oferir esmorzar els dos, repartint-se el menjar que la Laia portava al cistell. Acaben d’esmorzar, però, que jahavien decidit de casar-se. En assabentar-se la gent del poble se’n enriuen d’ells. Arriba el dia del casament. No havien invitat a ningú, només hi eren ells i els dos testimonis. Un cop casats i sortint de l’església, tota la gent del poble els hi tira pedres. En Tit en surt malparat, i acaba morint-se.
Tema o idea central: La violència de les tradicions

Parricidi
Hi ha una parella, la Lena i elFelet. Quan el Felet surt de casa per la nit, a la Lena li entren tots els mals, perquè té por que vinguí “l’altre” i estigui desprotegida.
La Lena acompanya al seu fill petit, en Titet, al bressol, i una vegada adormit, la Lena s’agita al seu llit. Després d’una estona, apareix l’altre a l’habitació, intentant seduir-la. El seu amant es diu Pau, i li pregunta qui és aquell home que ha sortit perla porta (el seu marit). Veient que la Lena no li confessava, el Pau decideix escanyar-la. Tot seguit, arriba en Felet a casa. El lladre és a temps de fugir. En Felet arriba borratxo i no se’n adona de res. L’endemà al matí, veient el Titet que la mare no s’aixecava i s’avorria, decideix anar a la porta d’entrada de casa, per veure passar la gent. Una dona li pregunta per la seva mare, i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drames Rurals
  • Drames rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • DRAMES RURALS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS