Dret Roma

Páginas: 7 (1684 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2012
DRET ROMÀ Semestre Set 10– Feb 11 Guia d’estudi – GES 4 Mòdul 5

DRET PATRIMONIAL ROMÀ II. DRET D’OBLIGACIONS.

• • • • •

Itinerari d’aprenentatge i presentació Objectius Continguts Conceptes més importants Bibliografia complementària

Itinerari d’aprenentatge de la Unitat 4
L’itinerari formatiu d’aquest quart mòdul és el següent: a) Llegir aquesta GES b) Llegir atentament el mòdul.Estudiar els temes clan que s’us indicarà. c) Consultar al consultor els dubtes que us vagin sorgint d) Fer la PAC corresponent e) Contrastar les vostres respostes amb el solucionari de la Pac.

Presentació Per a completar l'estudi dedicat al dret patrimonial romà, s'ha de tractar, després dels drets reals (contingut del mòdul 4 de l'assignatura), el dret d'obligacions i contractes, als quals esdedica el mòdul 5 de l'assignatura Dret romà, que té el títol de “Dret patrimonial romà II. Dret d'obligacions”.

Objectius Per mitjà de l’estudi d’aquest mòdul es pretén fonamentalment, d’una banda, introduir l’estudiant en el concepte de l’obligació, i de l’altra, l’anàlisi de les principals fonts de les obligacions. Tot això sense deixar d’establir les diferències entre els drets personals od’obligació i els drets reals, qüestió molt important.

Pel que respecta a les fonts de les obligacions heu de tenir present que el treball es centrarà en l’estudi de les dues grans fonts de les obligacions: contractes i delictes, i és molt important veure el gran desenvolupament que s’assoleix a Roma en aquestes dues grans institucions jurídiques, sobretot en l’època clàssica i mitjançant el drethonorari.

Continguts Com acabem de dir el mòdul 5 de l'assignatura Dret romà es dedica a l'estudi del dret d'obligacions i contractes. Estudia el règim romà d'obligacions (concepte, elements, objecte, subjectes, fonts, classes, acompliment, etc.) i el sistema contractual romà. Aquesta guia vol orientar l'estudiant sobre els continguts més rellevants, destacant-ne aspectes tan importants com: .L'obligació: concepte i elements. . Objecte: la prestació. . Classes d'obligacions. . Modes d'extinció de les obligacions. . Acompliment e incompliment de les obligacions. . Mora. . El contracte com a font principal de les obligacions. . Contractes reals: mutu. Comodat. Dipòsit. Penyora. . Contractes formals. Verbals i literals. Referència especial a la stipulatio. . Contractes consensuals:compravenda. Arrendament. Societat. Mandat. . Referència als contractes innominats. . Altres fonts de les obligacions.

Conceptes més importants A) TEORIA GENERAL DE L’OBLIGACIÓ 1) L'obligació: concepte. L’objecte: la prestació. Elements de l’obligació. Segons una definició atribuïda a Florentí (segle II dC), l'obligació és un vincle jurídic pel qual necessàriament som constrets a fer una determinadaprestació, segons els drets de la nostra ciutat (obligatio est iuris vinculum, quo necessitate adstringimur alicuius solvendae rei secundum nostrae civitatis iura). L’obligació s’ha d’entendre com un vincle jurídic entre creditor i deutor a partir del qual el primer (creditor) pot demanar del segon (deutor) l’acompliment d’una determinada conducta (prestació) que pot consistir en un dare, facere,non facere o en un praestare, i de la qual respon el deutor amb tot el seu patrimoni present i futur. D’aquí surten els dos elements de l’obligació: el deure d’acomplir una determinada prestació i la responsabilitat en cas d’incompliment (deure i responsabilitat). A més, la prestació ha de reunir una sèrie de requisits: ser possible, lícita, determinada o determinable i ha de tenir caràcterpatrimonial.

2

2) Classes d'obligacions. La doctrina classifica les obligacions: a) Pel vincle: obligacions civils i honoràries, obligacions naturals, obligacions de dret estricte i bonae fidei iudicia. b) Per l'objecte: obligacions genèriques, específiques i alternatives. En aquest apartat també s'estudien les obligacions divisibles i les indivisibles. c) Pels subjectes: obligacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dret Romà
  • Dret romà
  • Dret Romà
  • Dret Rom
  • dret roma
  • Dret rom tot
  • PD Dret Rom
  • dret

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS