dudh

Páginas: 7 (1517 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2014
SESSIÓ 1

Pagines a visitar: Historia, Generalitats i Estructura cel·lular.

Activitats bàsiques

1. D’on ve la paraula “cèl·lula”? Del llatí cellula, diminutiu de cella, "petita cambra". Qui va ser el descobridor de las cèl·lules?Pel polifacètic científic anglès Robert Hooke. En quin any? 1665 Va veure cèl·lules en realitat? No, el que va veure eren les parets cel·lularsque havien estatcèl·lules vives quan formaven part de l´escorça de l´arbre.
2. Qui va ser el primer en observar cèl·lules vives? L´holandès Antonie Van Leeuwenhoek Quines? Els glòbuls de la sang, éssers unicèl·lulars i els bacteris de la seva boca. En quin any? 1673
3. Escriu els tres punts de la Teoria cel·lular, els qui la van enunciar i en quin any. -Tots els éssers vius estan formats percèl·lules. -La cèl·lula és la unitat anatòmica i funcional dels éssers vius. -Tota cèl·lula prové per divisió d'una altra cèl·lula.
4. Quin avantatge ofereixen els microscopis electrònics respecte dels òptics? Raona la resposta: Els microscopis optics tenen limitacions físiques que no permeten aconseguir més que uns 1500 augments, en canvi, amb els electrònics es poden aconseguir fins a 1 miliód´augments. Per què no es va poder descriure l’estructura dels orgànuls fins a la invenció del microscopi electrònic? Perquè el primer microscopi electrònic rudimentari va ser construït el 1934. A partir de 1952 es van desenvolupar mètodes avançats de microscopia electrònica que ha permès descobrir molts aspectes de com és la cèl·lula i del funcionament dels seus processos.
5. Necessitem microscopiper observar totes les cèl·lules? Justifica la resposta. No, ja que moltes cèl·lules són molt petites i aleshores per veure-les has d´utilitazar el microscopi però hi han algunes cèl·lules com per exemple l´òvul de gallina que es pot veure a ull nu.
6. Assenyala a la fotografia les tres parts de la cèl·lula.




1. Omple el quadre:

Què es?
Funcions
D’altres informacions
Membrana

ésl'estructura externa que envolta la cèl·lula.

1. Limitar i donar forma a la cèl·lula, tot mantenint el medi intern.
2. Seleccionar i transportar aquelles substàncies que entren o surten de la cèl·lula i que són necessàries o perjudicials per mantenir la seva activitat.
Les cèl·lules vegetals a més a més de la membrana plasmàtica estan envoltades d'una capa molt rígida formada per cel·lulosai que s'anomena paret cel·lular.
Citoplasma
és el medi cel·lular comprès entre la membrana plasmàtica i el nucli.

1. Hialoplasma: és un líquid que realitzen nombroses reaccions químiques en llocs concrets, per la qual cosa la seva composició no és homogènia.
2. Orgànuls cèl·lulars: són petites òrgans d'estructura i tamany divers que realitzen funcions ben especialitzades, sobretot en lacèl·lula eucariota.

Nucli
és generalment l'orgànul més gran de la cèl·lula i va ser el primer que es va observar al microscopi òptic.



1. Dirigeix i provoca tota l'activitat bioquímica que s'esdevé en el citoplasma i en els orgànuls cel·lulars.
2. Conté els factors hereditaris que determinen l'estructura i funcionament de cada cèl·lula i de la globalitat de l'ésser viu, i també marquen elcomplex procés de divisió cel·lular.
A l'interior del nucli hi podem trobar un plasma nuclear amb nombroses substàncies dissoltes, uns granets anomenats cromatina, el nuclèol i els cromosomes.

Activitats d’ampliació

1. Assenyala en l’esquema de la membrana plasmática les següents parts:
Exterior de la cèl·lula, interior de la cèl·lula, citoplasma, proteïnes de membrana, lípids demembrana, colesterol.

1. Explica la diferència entre hialoplasma i citoplasma.
La diferència que hi ha és que el hialoplasma és un líquid que forma part del citoplasma.

SESSIÓ 2

Pàgines a visitar: Cèl·lula eucariota i procariota, cèl·lula animal i cèl·lula vegetal.

Activitats bàsiques

1. Completa la taula:

CÈL·LULA EUCARIOTA
CÉL·LULA PROCARIOTA
Tenen membrana nuclear?
Sí...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Dudh
  • DUDH
  • DUDH
  • DUDH
  • Dudh
  • DUDH
  • DUDH
  • Dudh

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS