Economia T.7

Páginas: 8 (1824 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2012
7.1 El departament de producció
La funció productiva de l’empresa inclou tot el conjunt d’activitats que permeten fabricar un bé o prestar un servei. Producció: produir un producte final amb l’utilització d’unes matèries primeres, de maquinària i d’instal·lacions i d’una mà d’obra especialitzada.
Funcions del departament de producció
S'encarrega de la funció productiva de l'empresa. Funcionsbàsiques:
Aprovisionament: proporciona els materials necessaris per a la producció. Incloent-hi la selecció de proveïdors i la gestió de les compres.
Fabricació: gestiona el procés de producció on a partir d'uns factors productius s'aconsegueix un producte final.
Emmagatzemament: organitza tots els materials que hi ha a les instal·lacions de l'empresa en l'espera d'utilitzar-se en el procés defabricació o de vendre'ls als clients.
Control de qualitat: verifica que el producte fabricat té les característiques desitjades pels clients.
Relació amb els altres departaments de l'empresa
Les característiques del departament de producció poden canviar en funció de la dimensió de l'empresa i de la seva activitat ja que en empreses molt grans cadascuna de les funcions esmentades esresponsabilitat d'un departament. Departament d’operacions: són departaments de compres, fabricació, de qualitat o logística englobats en un àrea superior.
Departament comercial: informa de les característiques del producte esperades pels clients. S'enfoca a la satisfacció de les necessitats dels clients.
Departament financer: les inversions en maquinaria i instal·lacions han de ser aprovades ifinançades per l’àrea financera. També és important el control dels costos de producció, per la importància de produir amb els costos més baixos possibles.
Departament de recursos humans: el factor humà és fonamental i per això aquest departament contracta el personal qualificat que necessiti el departament de producció.
7.2.La producció
Hi ha tres punts de vista per definir producció:
Des del punt devista econòmic l'activitat productiva es defineix com l'elaboració de productes (bens i serveis) a partir d'uns recursos productius bàsics(recursos naturals, treball, capital) per part de les empreses, perquè siguin adquirits i satisfacin les necessitats humanes.
Des d’una perspectiva tècnica es defineix producció com la combinació d'una sèrie d'elements (factors de producció) basada enl’observació i el seguiment d’uns procediments definits(tecnologia), i amb la finalitat d’obtenir uns béns o serveis(producte).
Des de l’òptica funcional-utilitària la producció és un procés amb el qual s'afegeix valor a les coses, es crea utilitat als béns, s’hi aporta un valor afegit(aportació al producte d’un valor suplementari).
Els factors productius
Els factors productius són una combinació d’unasèrie d’elements materials, humans i organitzatius. Són tres:
Recursos naturals: són les matèries primeres, l'energia i els subministraments materials diversos que conformen el producte.
Treball: és la mà d'obra o el temps que dediquen els treballadors a la producció d'un bé o servei.
Capital: és el conjunt de béns d'inversions necessaris per a la producció.
La combinació de qualsevol elementd’aquests conjunts de factors productius proporciona un producte.
La tecnologia
La tecnologia és una manera especifica o concreta de combinar uns factors productius amb la finalitat de produir bens o serveis.
S’accepta que una tecnologia consisteix en un conjunt de procediments, equips productius i maquinàries que combinen altres factors materials, humans i organitzatius amb la finalitat deproduir un bé o servei. Si es combinen o s’utilitzen aquest factors de manera diferent per produir el mateix, llavors es produeix un canvi de tecnologia.
És important destacar que les empreses destinen una part dels seus recursos a millorar les seves tecnologies productives i afer que aquests procediments productius proporcionin més producció o bé que estalviïn en la utilització de factors...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia T
  • Guia No 7 T D T
  • 7 ECONOMIA
  • Trabajo Tecno T 7
  • T 1 APUNTES Economia
  • PPT Economia T 1
  • Economia t sociedad
  • Apunts CTMA T.7: La Geosfera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS