Ecoparc

Páginas: 18 (4367 palabras) Publicado: 24 de enero de 2013
coparc 2 de Montcada i Reixac
L’Ecoparc de Montcada i Reixac, és una planta de tractament mecànic i biològic (TMB)  amb capacitat per tractar 240.000 tones de residus municipals a l’any. 
A més, l’any 2010 es posarà en marxa una línia de selecció d’envasos dins la mateixa planta. Aquesta nova línia tindrà una capacitat de tractament de 27.500 tones. Per tant, en total el centre tractarà 267.500tones de residus a l’any. 
[pic]
Ubicat al Polígon Industrial Can Salvatella de Barberà del Vallès, l’Ecoparc de Montcada i Reixac dóna servei als municipis més propers de l’àmbit metropolità, del Vallès Oriental i l’Occidental, del Maresme i del Baix Llobregat.
La nova línia de selecció d’envasos donarà servei al següents municipis: Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona(parcialment), Cerdanyola, Montcada i Reixac, Montgat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Santa Colona de Gramenet i Tiana.

Què tracta

L’Ecoparc de Montcada i Reixac té dues línies diferenciades de TMB, la d’orgànica i la de resta.
A la línia de TMB d’orgànica, l’Ecoparc de Montcada i Reixac tracta:
• Fracció orgànica dels residus municipals: residus orgànicsprocedents de la recollida selectiva municipal —els dels contenidors taronges o marrons.
• Orgànica de mercats i altres grans productors: residus orgànics separats a mercats i a d’altres centres.
• Restes de poda: restes vegetals de parcs i jardins municipals.
A la línia de TMB de resta, l’Ecoparc de Montcada i Reixac tracta:
• Fracció resta dels residus municipals: residus no diferenciatsi recollits pels municipis als contenidors grisos. 
A la línia de selecció d’envasos, l’Ecoparc de Montcada i Reixac tractarà:
• Envasos lleugers: envasos i residus d’envasos procedents de la recollida selectiva municipal —els del contenidor groc.
Si teniu dubtes sobre quins residus i materials han d’anar a cadascun d’aquests contenidors o fraccions, podeu resoldre-les a la pàgina Recollidaselectiva.
[pic][pic]

Què fa a les línies de tractament mecànic i biològic

De l’orgànica i la resta, l’Ecoparc de Montcada i Reixac extreu tres recursos: 
• Els materials recuperables que no s’han separat adequadament en origen, com ara envasos metàl·lics, plàstics o brics.
• Biogàs, una font d’energia renovable que es genera a partir de la degradació de la matèria orgànica is’utilitza per produir electricitat i calor.
• Compost, un adob orgànic que, depenent de la qualitat dels residus a partir dels quals es produeix, es pot emprar per agricultura, jardineria o rebliment de sòls. 
Per fer-ho, primer aplica un pretractament mecànic a l’orgànica i la resta, sempre per separat. L’objectiu d’aquest pretractament, tant en el cas de l’orgànica, com en el de la resta, ésdestriar la matèria orgànica dels residus que no són orgànics, i recuperar els materials reciclables.
[pic][pic]
A continuació, aplica un seguit de tractaments biològics a la matèria orgànica que s’ha destriat a cada línia:
• La procedent de la línia de resta es composta; és a dir, es deixa descompondre en condicions controlades, en el que tècnicament s’anomena ‘fermentació aeròbica’. Com aresultat d’aquest procés, s’obté compost, que es podrà utilitzar com a substrat, esmena orgànica o adob orgànic segons la qualitat.
• La procedent de la línia d’orgànica passa per un procés de metanització; és a dir, per una fermentació anaeròbia durant la qual es genera biogàs. El biogàs obtingut s’utilitza per generar electricitat d'una manera neta i renovable. Després de la metanització,la matèria orgànica ja fermentada també es composta.
Si voleu conèixer millor aquests processos, consulteu el recorregut que fa cada tipus de residu a les il·lustracions següents.

 Línia d'orgànica


Línia de resta 

 

Què fa a la línia de selecció d’envasos

Separa i embala els envasos del contenidor groc —llaunes fèrriques i d’alumini, envasos i embolcalls de diferents tipus de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS