Efrtertg

Páginas: 5 (1163 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2013
TEORIA EPISTEMOLÒGICA
Locke, com com ben hem dit abans,és un metge i filòsof anglès molt implicat en la vida política de l'Anglaterra del segle XVII. Va haver d'exiliar-se a Holanda fins al triomf de la Monarquia Constitucional, en la Revolució de 1688, a la qual va contribuir. Per això els temes ètics i polítics tindran un gran pes en el seu pensament, i a continuación explicarem en queconsisteixen aquestes dues teories que va donar a conèixer John Locke.
John Locke és empirista i nihilista epistemològic, i està en contra de la teoría del coneixement de Descartes.Podem dir que el seu valor consisteix en ficar el principi de l’empirisme, la raó no es completament autónoma, sinó que treballa amb el material de l’experiència. Segons Locke, només podem accedir al món que ens envolta iconèixer-lo mitjançant les representacions que ens en fem, ja que aquestes idees constitueixen els continguts bàsics amb els quals treballa l’enteniment,no existeixen idees innates. Quan naixem la nostra ment és com un paper en blanc i poc a poc es va omplint d’informació. Tot el que hi ha a la nostra ment(qualsevol idea) prové de l’experiència.

Locke diu que les idees són sensacions o percepcionsmentre que les qualitats són“capacitats de l’objecte” per produïr en nosaltres alguna idea
* Qualitats primàries: Són aquelles estan realment en les coses i les representen tal qual són(forma, moviment)
* Qualitats secundàries: Són aquelles que no estan en les coses i és el resultat de la manera com ens afecten les qualitats primàries
Locke dona a conèixer dos tipus d’idees:
* Lesidees simples: Són les que no es poden dividir en parts i que porovenen de l’experiència, es a dir, parlem de experiències reals i vertaderes.
Hi ha dos tipus d’experiències, que es troben dins de les idees simples: de sensació(experiencia externa: idea de colors, gustos..) y de reflexió(experiencia interna: pensar,desig de veure’t..). Les idees simples combina l’enteniment.

* Les ideescomplexes:. Neixen de la combinació de les idees simples, i són el fruit de la construcció de la ment. No provenen de l’experiència però la poden modificar.


Aquestes idees complexes poden ser:
* Modes: afeccions i propietats de les substàncies.

* Substàncies: són idees complexes elaborades per la ment partir d'idees simples. Quan, per exemple, percebem una rosa, els nostres sentitsreben de l'objecte la seva forma, el seu color, fragància. El conjunt de tot això forma una idea complexa que la ment crida rosa. El fet que la ment sigui activa a l'hora d'elaborar les idees complexes determina que no podem conèixer l'ésser d'eles cusis, sinó la seva aparença que ens arriba a través de l'experiència.

* Relacions: Les idees de relacions resulten de referir una cosa a una altrao de comparar dues coses entre sí. Las idees de relacions són purament mentals tot i que procedeixin de l’ experiència. La relació no forma part de l’existència "real" de las coses, sinó que es quelcom induït, però que no pot ser contrari a la naturalesa de las coses, és a dir, són maneres de considerar una cosa que implica l’existència d’una altra

Graus de certesa :
* INTUÏTIU: Presentael grau més alt de certeza,i es quan la percepció de l’acord o el desacord de dues idees és percebut com evident.
* DEMOSTRATIU: El seu grau de certesa no és tan clar i correspon quan l’acord no sorgeix de forma immediata, sinó a través del raonament.
* SENSITIU: l’existència particular de les coses finites, percebuda mentre es produeix la percepció sensible. És distingueix allò realdels somnis o imaginacions.

TEORIA POLÍTICA
El pensament polític de John Locke es troba desenvolupat en les "Cartes sobre la tolerància", i en els "Tractats sobre el govern civil". Les primeres suposen un al·legat en favor de la democràcia, i en les últimes Locke intenta fonamentar filosòfica i políticament l'Estat. Exposa els postulats bàsics del liberalisme.
En política, John Locke és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS